În ultimele luni, în mai multe şcoli din oraş, s-au întregistrat nu mai puţin de 47 de îmbolnăviri. Directorii şcolilor au, însă, încă o mare problemă. Nu sunt destule asistente medicale, aşa că nimeni nu poate identifica rapid simptomele acestei boli. Pentru că Hepatita A este provocată de microbii de pe mâinii, medicii recomandă ca regulile de igienă impuse în şcoli să fie mai stricte.

Cu tot cu lecţia de igienă învaţă de la părinţi, cinci elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 12 din Constanţa au fost diagnosticaţi cu Hepatita A, boala mâinilor murdare.

Articolul continua dupa recomandari

Părinte: Vă daţi seama, ca orice părinte, că îmi este teamă, noi îi instruim acasă, îi învăţăm să nu mai calce pe la baie, mai răruţ.

După ce a fost confirmat şi al doilea caz, directorul şcolii a luat decizia împreună cu Consiliul de Administraţie să suspende două zile cursurile pentru a dezinfecta întreaga unitate de învăţământ.

Adelina Oşca, director şcolar: Noi am făcut adrese către Spas-ul din Primărie, Serv De Protecţie şi Asistenţă Socială care a răspuns foarte prompt solicitându-ne adresele copiilor şi familiilor pentru a face o anchetă la domiciliile copiilor şi a vedea condiţiile de igienă, a depista eventuale focare şi a le elimina.

Părinte: Peste tot trebuie să fie curat bineînţeles şi mai ales la toalete că acolo e problema cea mai mare.

În ultimele trei luni au fost înregistrate 220 de cazuri de hapatită A, un număr mult mai mare faţă de anul trecut, spun medicii.

La o altă şcoală din oraş, varicela a făcut cinci victime în această perioadă. Cadrele medicale spun că părinţii sunt inconştienti şi îşi trimit copiii la grădiniţă chiar şi atunci când observă simptomele bolii infecţioase.

Victoriţa Lăcrămioara, asistentă grădiniţă: Unii părinţi încearcă să ne fenteze, dar dacă cumva mi-a scăpat la triaj pentru că triajul se realizează în câteva minuţele, noi nu stăm în cabinet, mergem prin clasele unde sunt copiii şi mergem şi în perioada somnului. Îi vedem şi dacă tuşesc, îi vedem şi dacă strănută.

Edilul Constanţei a luat şi primele măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului în oraş. Autobuzele care asigură transportul în comun vor fi dezinfectate.