Mitul paracetamolului inofensiv în timpul sarcinii a fost dărâmat. De cercetătorii de la Harvard. Ei au demonstrat, într-un studiu, că substanţa cel mai des recomandată gravidelor în cazul răcelilor sau al durerilor afectează dezvoltarea fătului. Specialiştii au întocmit şi o listă cu afecţiunile pe care ar putea să le dezvolte copilulul. 

Paracetamolul este una dintre puţinele substanţe active pe care medicii o prescriu în timpul sarcinii. Nu se eliberează pe bază de reţetă şi poate fi comprimatul salvator în cazul durerilor sau răcelilor. Luat de femeile gravide, poate crea însă probleme nou-născuţilor, arată studiile cercetătorilor americani de la mai multe universităţi de prestigiu din Statele Unite, inclusiv de la Harvard. 

Articolul continua dupa recomandari

Printre problemele care pot apărea în comportamentul copiilor sunt hiperactivitatea, deficitul de atenţie sau impulsivitatea, la care se poate adăuga şi riscul unui IQ scăzut sau autism, potrivit cercetării la care au participat 150.000 de copii şi mame, din întreaga lume. 

Totul ar porni de la anumite dezechilibre pe care substanţa le produce în uter, la nivel hormonal, susţin specialiştii de peste Ocean.

Medicii români prescriu de ani întregi medicamentul. Rar şi în cantităţi cât mai mici. 

DORU ANASTASIU, profesor universitar Obstetrică-Ginecologie: În timpul sarcinii, vă spun sincer, și noi am prescris Paracetamol. Experienţa noastră de până acum nu a arătat, dar noi nu am urmărit treburile astea, și asta e adevărat,  în momentul în care a plecat de la noi, noi nu am mai urmărit ce s-a întâmplat cu nou născutul respectiv şi cum a evoluat în continuare 02.54

Nu este pentru prima dată când cercetătorii fac legătura între sarcină şi substanţa activă paracetamol. La începutul anului, specialiştii americani au arătat că pastila poate să întărzie vorbitul la copii.