O nouă tulpină a virusului rujeolic ameninţă România. Este anunţul alarmant, după doi ani în care ţara noastră s-a luptat cu o epidemie ucigaşă. Noul virus vine din estul Europei, iar judeţele afectate vor fi Maramureş, Bihor şi Sălaj. Medicii fac un nou apel la populaţie: vaccinul poate salva vieţi. Rujeola a omorât, de la începutul epidemiei, 62 de români.

ADRIANA PISTOL, Director Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile: Epidemia s-ar putea să nu se fi sfârşit! Am descoperit o tulpină diferită de data aceasta faţă de cea care a produs epidemia din ultimii doi ani!

Articolul continua dupa recomandari

Este avertismentul directorului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, după ce 16 mii de români au fost diagnosticaţi cu rujeolă. Cazurile au început din nou să se-nmulţească. Doar în ultimele 7 zile, s-au îmbolnăvit 48 de oameni. Iar la un pacient testat aleatoriu s-a descoperit tulpina nouă.

ADRIANA PISTOL, Director CNSCBT: Dacă prima dată am avut un virus care a venit din vest, iar acum literatura de specialitate ne spună că virusul acesta pe care l-am depistat vine dinspre est!

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în ultimele săptămâni în Maramureş, Bihor şi Sălaj. Suntem focarul Europei, din cauză că tot mai mulţi români refuză vaccinarea. Deşi rata imunizării ar trebui să depăşească 95%, la noi procentul variază între 75 şi 82%.

ALEXANDRU RAFILA, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Vaccinul rujeolic protejează faţă de toate tipurile circulate de virus rujeolic, adică nu există o specificitate ca la alte tipuri de vaccinuri! De 10 ani acoperirea vaccinală scade în România!

OANA FALUP, medic pediatru: Această vaccinare corectă protejează şi de partea de virusuri considerate sălbatice. Eu încurajez toţi părinţii să se gândească să-şi vaccineze corect copiii şi la timp şi fără frică.

Dar legea care-i obligă pe părinţi să-şi vaccineze copiii este blocată de trei ani în Parlament. Chiar dacă va fi votată, nu include şi sancţiuni pentru cei care refuză imunizarea. Aşa că decizia rămâne în mâinile românilor.

Virusul rujeolic a ucis, în ultimii doi ani, 62 de români.