Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că săptămâna viitoare va fi una 'decisivă' în ceea ce priveşte o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit despre o posibilă situaţie privind declararea epidemiei de gripă în România, într-o intervenţie la Antena 3.

Articolul continua dupa recomandari

'Săptămâna viitoare va fi decisivă. Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă', a explicat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre testele rapide de gripă.

'În ceea ce priveşte testele pentru gripă, săptămâna trecută, vineri, am avut o conferinţă de presă împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, care spunea că este foarte uşor să diagnostichezi o gripă pe baza semnelor clinice. Deci, nu este neapărat necesar să ai aceste teste, dar, de regulă, aceste teste se găsesc în unităţile de primiri-urgenţe', a declarat Pintea.

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte vaccinurile antigripale, dozele care nu sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii 'pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societăţi comerciale'.

'Ele ar fi trebuit să se aprovizioneze pentru această perioadă, pentru că nu e o surpriză că există un sezon al virozelor', a completat Pintea.

Numărul pacienţilor care au murit de gripă în România a ajuns sâmbătă la 39, potrivit ultimelor date de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.