O decizie în premieră a Comisiei Europene ne va schimba complet alimentaţia! Mezelurile, margarina, dulciurile din patiserii şi produsele de tip fast-food, care conţin grăsimi periculoase, vor fi interzise până în 2021. Toate ţările din Uniune trebuie să se supună regulilor, iar producătorii de la noi se gândesc deja să schimbe reţetele.

Sunt produsele nelipsite de pe mesele românilor. Salamul, parizerul, prăjiturile şi pateurile au însă efecte devastatoare: peste 50 de mii de oameni mor anual doar în Uniunea Europeană, din cauza bolilor provocate de acizii grasi trans nesaturati din alimente. Ca să limiteze efectele, toate ţările europene, inclusiv România, au la dispoziţie trei ani să schimbe reţetele.

Articolul continua dupa recomandari

”O iniţiativă foarte bună. Mezelurile, încerc să evit mezelurile mai ales pentru copil”, spune o cumpărătoare.

AUREL POPESCU, Președintele ROMPAN: Noi trebuie să ne refacem reţetele de fabricaţie, să vedem cu ce se înlocuieşte materia primă de până acum. Trebuie să facem calcule economice şi, bineînţeles, trebuie să facem şi probe de fabricaţie, ca să vedem cum iese produsul.

Practic, producătorii trebuie să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum două grame la o sută de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.

Grăsimile trans duc la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer. Pentru a se feri de pericole, clienţii nu pot acum decât să citească atent etichetele şi să se gândească de două ori înainte să cumpere un produs.

Grav este că grăsimile trans sunt uneori ascunse în ingredientele anumitor produse.

AUREL POPESCU, Președintele ROMPAN: Noi cumpărăm margarină. Dacă margarina are în compoziţie mai mult de doi la sută acizi graşi nesaturaţi, producătorul trebuie să revină la ceea ce scrie în regulamentul European.

Grăsimile trans provoacă câteva mii de decese şi în România, în fiecare an.