Cicatricile pot fi inestetice, însă, există metode de tratament atât pentru cele să le spunem "proaspete", cât şi pentru cele vechi. Cel mai important este să nu aşteptaţi, pentru că regresia - adică vindecarea cicatricii de la sine, este foarte rară.

Care sunt cele mai indicate metode prin care putem diminua atât cicatricile post-acneice, cât şi cele din urma unor intervenţii chirurgicale.

Articolul continua dupa recomandari

Ioana Pescaru, medic dermatolog: În principiu sunt 3 tipuri de cicatrici. 2 tipuri reliefate, cheloide şi hipertrofice şi cicatrici care sunt deprimate, atrofice. În general după leziunile de acnee apar aceste cicatrici.

La rândul lor, cicatricile post-aceneice sunt şi ele de 3 feluri.

Ioana Pescaru, medic dermatolog: Sunt cicatricile ice pick, foarte adânci şi înguste care sunt cel mai greu de tratat. Mai sunt cicatricile boxcar şi rolling care sunt mai extinse în suprafaţă şi mai uşor de tratat. Procedura în sine implică un laser. Fac o arsură controlată ca să stimulez un răspuns de regenerare a pielii şi să remodelez suprafaţa pielii. 

Dar această procedură se poate efectua abia după ce leziunile inflamatorii - mai simplu coşurile, dispar şi rămân doar cicatricile. În cazul cicatricilor provocate de alte intervenţii chirurgicale există atât proceduri minim invazive, cât şi chirurgicale.

Mihaela Dancaescu, chirurg plastician: Dacă este vorba despre o cicatrice simplă, liniară, o putem rezolva minim invaziv.  Putem apela la stimularea cu microace, stimulează fibroblastul să sintetizeze colagen. Lipotransferul, cu rol regenerativ. Aducând celule grăsoase din altă zonă la nivelul cicatricilor. Cicatricea va deveni mai mobilă, mai elastică şi vom observa la nivelul pielii luminozitate.

Iar cicatricile hipertrofice se tratează cu o substanţă care ajută la dispariţia roşeţei, dar opreşte şi dezvoltarea ei în relief.

Mihaela Dancaescu, chirurg plastician: La cicatriciile mai mici de un an până când se maturizează le putem ataca cu aceste intervenţii minim invazive sau chiar cu factori externi cum ar presiunea, putem apela la plasturii din silicon.

Însă dacă vorbim de cicatrici vechi, de 5, 6, 10 ani sau chiar mai mult este recomandată chirurgia. Iar în cazul placardelor cicatriciale, adică acele cicatrici care se întind pe mai mult de 3-5 cm atât lăţime.

Mihaela Dancaescu, chirurg plastician: Aici metodele de tratament sunt diferite. Dacă metodele minim invazive nu reuşesc să acopere acest placard, trebuie să apelăm la chirurgie. La excizia cicatricii şi acoperirea zonei. 

În ceea ce priveşte preţurile, la tratamentul cu laser preţurile variază între 100 şi 600 de euro, în funcţie de mărimea cicatricii.