Practica din farmaciile româneşti va dispărea treptat, aşa cum impun normele europene şi cum recomandă producătorii. Măsura face parte dintr-un pachet mai mare de legi, menite să lovească în piaţa medicametelor contrafăcute.

În farmacile din România, vânzarea medicamentelor pe reţetă, la bucată, nu va mai fi permisă, pe viitor. Nicăieri în ţările UE nu există această practică. Dar în România, e o lovitură pentru cei care se gândesc că nu îşi vor mai putea permite să cumpere anumite medicamente.

Articolul continua dupa recomandari

Măsura vine la pachet cu implementarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor. Un sistem care va intra în vigoare peste două zile în toate statele membre UE şi care are ca scop eliminarea falsurilor de pe piaţă. 

LAURENŢIU MIHAI, director general OSMR: Toate medicamentele cu prescripţie vor fi obligate să poarte elementele de siguranţă.

În farmacii au apărut deja medicamente ce au sigiliu şi cod unic de identificare. Practic, aceste elemente vă asigură că medicamentul nu este contrafăcut 26:14

Cutiile cu medicamente vor fi scanate de către farmacist înainte de a fi vândute. 

DAN ZAHARESCU, preşedinte OSMR: Ruperea acelui sigiliu despre care vorbeam duce la intrarea unor semne de întrebare, mai târziu, vizavi de pacientul următor care va cumpăra medicamente şi va primi medicamente din acea cutie deschisă.

În mod normal, măsura ar trebui să ducă şi la noi modele de decontare a medicamentelor sau la depăşirea cu câteva fracţii a unor cantităţi de medicamente care se eliberează către pacienţi.