Gunoiul aruncat pe plajă nu dispare, ci ajunge, până la urmă, în farfurii şi, de acolo, în organismul uman. Este avertismentul oamenilor de ştiinţă, care găsesc tot mai multe particule de plastic în peştii şi midiile din Marea Neagră. Adică exact mâncarea de care au parte turiştii când ajung pe litoral. Cu toate acestea, de la an la an, plajele sunt tot mai sufocate de gunoiul pe care mulţi îl lasă în urmă. Anul trecut, cantitatea de deşeuri a bătut orice record.

În laboratoarele Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină din Constanţa, oamenii de ştiinţă găsesc zilnic plastic în midiile din Marea Neagră - aceleaşi care ajung şi în farfuriile restaurantelor. 

Articolul continua dupa recomandari

ELENA PANTEA, cercetător: Le punem într-un recipient de sticlă peste care adăugăm o substanţă care digeră carnea. Un peroxid. Rămân doar plasticele. Practic, acea substanţă digeră carnea şi îmi rămân plasticele.

Este acelaşi plastic pe care turiştii îl lasă cu nonşalanţă pe plajă în timpul sezonului estival. Turiştii lasă anual în urma lor zeci de tone de gunoaie. Unele sunt colectate. Pentru altele însă, urmează un proces lung şi anevoios. Descompunerea lor poate dura între unu şi 10 ani.

Plasticul ajuns în mare se dezintegrează în particule foarte mici. O midie, care se hrăneşte prin filtrarea apei, va înghiţi deşeurile şi le va păstra în organism.

SIMION NICOLAEV, directorul Institutului de Cercetare Marină: Midia este, la rândul ei, consumată de om. Şi, sigur, în acest mod iacătă că ciclul se încheie prin existenţa acestor organisme... acestor resturi în organismul uman.

Nu doar midiile sunt afectate. Plasticul ajunge în alimentaţia românilor şi prin sarea de mare sau prin peştii care nu pot elimina particulele străine. Pericolul nu este însă conştientizat de turiştii care confundă nisipul de pe plajă cu tomberonul. 

În 2018, reprezentanţii unui ONG care adună gunoaiele lăsate pe plajă de turişti au fost martorii unui record trist.

MARIAN PAIU, specialist ONG: Este cel mai murdar an înregistrat din 2014 până astăzi. Am înregistrat undeva peste 36.000 de deşeuri pe care le-am colectat şi implicit distrus.

Plasticul este cel mai frecvent deşeu găsit pe plajele din România. Urmează mucurile de ţigară şi, mai nou, materialele de construcţii.