Proaspetele mămici ar trebui să fie foarte atente la etichetele de pe formulele de lapte praf, avertizează specialiştii. Un nou studiu făcut de o asociaţie pro consumatori arată că unele dintre cele mai populare cutii de lapte praf au ingrediente diametral opuse faţă de ceea ce conţine hrana naturală. Iar conţinutul de zahăr şi de sare este dublu faţă de cel din laptele matern.

Adela Badea, inginer chimist: Matodextroza este problema, este un ingredient si este un aditiv care se pune sa dea o textura mai grasa. Clorura de colină despre care domnul profesor Chirilă zice că este un conservant interzis în România. In timp dau insuficienta renala, se produc probleme pe tractul urinar, digestiv.

Articolul continua dupa recomandari

Cel mai recent studiu făcut de o asociaţie pro consumatori arată că ingredientele nespecifice nu sunt însă singura problemă a formulelor de lapte praf. Conţinutul de zahăr care ar putea fi asimilat de bebeluşi într-o zi variază între 46 şi 73 de grame. În timp ce în 100 de mililitri de lapte mamar nu există decât şapte grame de glucide.

Costel Stanciu, preşedinte APC: Din păcate, cantitatea de zaharuri din formulele de lapte praf este dublă faţă de cantitatea de zahăr din laptele matern. La fel şi cantitatea de sodiu care este element al sării

Eva Cristescu, medic de familie: Recomandările şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale medicilor sunt acelea de alimentaţie exclusiv la sân a sugarului între 0 şi 6 luni

Pentru femeile care totuşi nu pot alăpta, specialiştii au câteva sfaturi: să nu cumpere nicio formulă de lapte praf fară să citească şi să înţeleagă lista de ingrediente, să se consulte în permanenţă cu medicul pediatru şi să semnaleze dacă instrucţiunile de folosire nu sunt clare. 

Specialiştii mai subliniază un aspect: laptelui praf nu-i lipsesc vitaminele. Iar o alegere bună şi responsabilă ar putea să compenseze lipsa laptelui matern.