Ce știm până acum:

- 17 morți și 906 de cazuri în România
- ordonanță pentru amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci
- circulația persoanelor, restricționată și ziua
- 683
de morți în ultimele 24 de ore în Italia

Ora 22.50: Grupul de Comunicare Strategică anunță încă 3 decese în România. Este vorba despre 2 paciente din Suceava și o un pacient din Neamț care a murit la Iași. Bilanțul urcă la 17:

Articolul continua dupa recomandari

- 15. Bărbat, 63 ani, din judetul Neamt, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași în  sectia de  ATI, confirmat pozitiv în data de  21.03.2020

- 16. Femeie, 70 ani, din judetul Suceava, internata in SJU Suceava, confirmată pe data de 25.03.2020

- 17. Femeie, 70 ani, din judetul Suceava, internata în SJU Suceava, confirmată pe data de 25.03.2020

Ora 22.40: Wizz Air anunță suspendarea rutelor către Franța și Germania. De asemenea, suspendă zborurile de la Luton (Londra) la Constanța, Satu Mare, Suceava și Târgu Mureș.

”Wizz Air a anunțat astăzi că începând cu data de 25 martie 2020, ora locală 23.00, va suspenda toate rutele care conectează România cu Franța și Germania până pe 8 aprilie inclusiv. Măsuraeste cauzată de restricțiile impuse de autoritățile române zborurilor comerciale operate între acestă țări în cadrul eforturilor de limitare a epidemiei de coronavirus. Totodată, ca urmare a restricțiilor de călătorie de pe teritoriul Europei, Wizz Air suspendă zborurile de la Londra Luton la Constanța, Satu Mare, Suceava și Târgu Mureș, începând de azi și până pe 30 aprilie 2020 inclusiv”, se afirmă într-un comunicat al companiei aeriene.

Ora 22.35: Secretarul de Stat Nelu Tătaru a declarat că personalul medical de la Spitalul Județean Suceava a fost decimat și că au fost mai multe motive, inclusiv un ”management defectuos”. El a transmis că operațiunea de dezinfecție e în desfășurare.

"Eu încă sunt la Suceava, acest focar a ajuns la punctul în care a decimat personalul medical. Încercăm să stabilizăm o unitate primire urgenţe la nivelul Spitalului Suceava cu personalul care mai este valid, precum şi cu personal adus din centrul universitar Iaşi. În acest moment, Secţia de Boli Infecţioase are peste 120 de pacienţi, dintre care cinci sunt pe ventilator. Este o transmitere locală accentuată. La nivelul judeţului Suceava sunt peste 150 de cazuri confirmate. Spitalul este izolat, mai avem în jur de 100 de pacienţi care aşteaptă rezultatul testelor. Cei care sunt pozitivi vor fi internaţi la Boli Infecţioase, cei care sunt negativi vor merge în izolare la domiciliu“, a transmis secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Ora 22.30: În Houston, Texas, cei care încalcă restricțiile de circulație riscă până la 180 de zile de închisoare.

Ora 22.10: Medicii de la Spitalul Municipal Caritas din Roșiorii de Vede atrag atenția asupra unor lipsuri grave cu care unitatea lor se confruntă, în fața unei epidemii de coronavirus.

”Suntem hotărâți să întreprindem demersurile legale, inclusiv plângere penală pentru posibila organizare defectuoasă și abuz în serviciu în vederea zădărnicirii combaterii bolilor în pandemia Covid-19”, transmit medicii într-un memoriu.

Memoriul medicilor din Roșiorii de VedeVezi 3 imagini în Galerie

Ora 21.50: La Iași sunt două persoane vindecate de coronavirud, 178 de persoane în carantină și 1681 la izolare. Patru persoane au ieșit din carantină și alte patru din izolare, arată cifrele date publicității miercuri seară de autoritățile locale.

Ora 21.30: Ministrul Sănătății transmite că vrea ca toți locuitorii Bucureștiului să fie testați pentru coronavirus, cu ajutorul echipelor mobile.

”Astăzi am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat, şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud, şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door", a afirmat Victor Costache.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a referit în schimb la testarea persoanelor cu vârstele de peste 65 de ani din București.

"Dorim (...) să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele care au depăşit 65 de ani, cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Practic în câteva zile cele 12 maşini, care vor avea şi un medic infecţionist sau epidemiolog, vor merge ţintit, în primul rând, la persoanele de peste 65 de ani şi la persoanele cu afecţiuni cronice. Sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani în Bucureşti. Tocmai de aceea, Primăria Capitalei achiziţionează teste şi kit-uri. Sunt convinsă că vom avea şi susţinerea DSP", a declarat Gabriela Firea.

Ora 21.25: O doctoriță de la Institutul de Cardiologie Timișoara a fost confirmată cu coronavirus miercuri, la o zi după ce a făcut testul. Medicul de 31 de ani era acasă de vineri și a acuzat febră ușoară. La institut se fac acum verificări.

Ora 21.00: Doi medici de la Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Deva au fost confirmați cu coronavirus, au transmis miercuri seară autoritățile locale. Secția de Oncologie a fost închisă, deși în interior sunt pacienți și personal medical.

Ora 20.50: Vicepremierul Spaniei, Carmen Calvo, are Covid-19. Testele inițiale au fost negative, însă medicii au decis să le repete. Biroul de presă al premierului spaniol a transmis că ea este în carantină în spital, primește tratament și starea sa de sănătate progresează favorabil. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, are 4 vicepremieri, iar Carmen Calvo e considerată a fi cel mai influent dintre ei.

Ora 20:20 - Autoritățile române informează că un grup de 190 de cetățeni români a fost adus din Italia, cu avionul. Pasagerii sunt lucrători sezonieri și persoane fără posibilități de supraviețuire în Italia.

”Cetățenii români au fost repatriați din Roma, Italia, cu o cursă aeriană, tip charter, operată de Tarom”, a transmis Ministerul de Externe.

Autoritățile din Constanța au confirmat că românii au fost aduși cu un avion Tarom în jurul orei 19.30, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Pasagerii urmează să fie duși la un centru de carantină din Tulcea.

Ora 19.20: Adjunctul șefului de misiune a Ambasadei Marii Britanii din Ungaria, Steven Dick, a murit după ce a contractat coronavirus, a anunțat Ministerul de Externe de la Londra.

Ora 19:10 - Autoritățile din Italia au anunțat 5.210 de noi cazuri de coronavirus și 1.036 de persoane vindecate, în ultimele 24 de ore. 683 de pacienți au murit de la ultimul bilanț. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 74.386, iar cel al deceselor la 7.503.

Ora 19.00: Observator Update, informații noi despre coronavirus în Observatorul orei 19.00 cu Alessandra Stoicescu, care poate fi urmărit Live.

Ora 18.50: Accident în Cluj, o autospecială SMURD s-a răsturnat în mijlocul drumului și a fost grav avariată după ciocnirea cu o altă mașină. Echipajul purta combinezoane albe de protecție. Autospeciala se afla într-o coloană a unor pasageri maramureșeni care au venit cu avionul de la Paris.

Ambulanța SMURD răsturnată la accidentul din ClujVezi 3 imagini în Galerie

Ora 18.25: Vladimiri Putin anunță amânarea votului privind modificarea Constituției Rusiei, care era prevăzut pentru 22 aprilie. Decizia a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus.

”Vedem cât de mult se dezvoltă în lume epidemia coronavirusului. În numeroase ţări, numărul cazurilor continuă să crească, economia mondială este ameninţată”, a spus președintele rus.

Ora 18.20: La Spitalul Obregia din București, 70 de cadre medicale sunt la izolare după ce un pacient internat de mai multe zile a ieșit pozitiv la testul coronavirus. Pacientul nu prezenta simptome. Cadrele medicale în izolare, de asemenea, nu au simptome.

Ora 18:00 - Observator Update: Informațiile orei despre coronavirus în România și în lume, transmise de Mădălina Iacob.

Ora 17.22- TAROM a anunţat că începând de astăzi îşi suspendă toate zborurile interne. Şi, după cum ştim deja, din această seară România suspendă zborurile dinspre şi către Germania şi Franţa. 

Ora 17.19- Un oficial al Ministerului Sănătăţii din Iran a declarat miercuri că 2.077 de persoane au murit din cauza infecţiei cu noul coronavirus, cu 143 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Numărul total de persoane infectate cu Covid-19 a ajuns la 27.017.

Ora 17.02- A fost înregistrat decesul cu numărul 14. Este vorba despre un bărbat de 52 ani internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava care a fost confirmat pozitiv la COVID-19 in data de 23 martie 2020 și care a decedat în această după amiază.

Ora 17.00- Marea Britanie va deschide un spital temporar la centrul expozițional ExCel din estul Londrei, a declarat Ministrul Sănătății, Matt Hancock, în condițiile în care țara a înregistrat cea mai mare creștere zilnică a deceselor cu noul coronavirus. Spitalul va asigura inițial până la 500 de paturi echipate cu ventilatoare și oxigen, capacitatea crescând până la câteva mii de paturi, dacă este necesar.

Ora 16.50- O renumită universitate belgiană lansează un studiu în trei țări europene pentru a evalua efectele psihologice nefaste ale măsurilor de carantinare/izolare asupra persoanelor. Cercetătorii de la universitatea din Louvain spun că vor să afle în ce măsură restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus au schimbat modul de viață al oamenilor și vor să analizeze impactul lor asupra sănătății mintale.

Ora 16.40- Noul prim ministru al Slovaciei a declarat că un avion guvernamental cu ventilatoare de înaltă calitate din Turcia a aterizat miercuri în ţară. Igor Matovic a declarat că cele 100.000 de aparate vor fi distribuite imediat la spitale din toată țara. Acestea vor fi folosite de medici și asistente care tratează direct pacienții infectați cu COVID-19.

Ora 16.30- Ministerul de externe al Japoniei spune că a sporit avertismentele de călătorie către populaţie şi i-a îndemnat pe cetăţeni să nu facă nicio călătorie neesențială în afara țării. Măsurile au fost luate ca o precauție similară măsurilor luate în Europa şi SUA, pe fondul creșterii rapide a numărului de cazuri Covid-19 în aceste zone.

Ora 16.20- Papa Francisc a reafirmat nevoia de a proteja toată persoanele afectate, cerând creştinilor din întreaga lume să se roage împreună pentru cei bolnavi de coronavirus, dar şi pentru personalul medical care se ocupă de îngrijirea lor. El a prezidat o rugăciune globală în care a cerut milostenia lui Dumnezeu pe fondul pandemiei.

Ora 16:10 - Președintele Iohannis face declarații.

- Împreuna cu premierul Orban, am discutat despre stare economiei românești, protecția socială și finanțele publice ale României. Am constatat că există multe proiecte foarte bune, foarte multă implicare. Este nevoie de măsuri speciale. Românii au probleme imense, firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin pentru a nu sacrifica mai mult decât este aboslut necesar. Criza se va termina și noi ne dorim ca atunci când se termină, România să fie în situația să repornim economia și să revenim la o viață normală. Două masuri pe cale le-am convenit.

- se contureaza o rectificare bugetara care se face in aceasta stare de urgenta, pe doua paliere, pentru a aloca mai multi bani pentru sanatate.

- masura se refera la romanii care nu mai pot merge la serviciu si este nevoie de bani pentru a veni in sprijinul oamenilor, pentru șomaj tehnic.

- a doua chestiune, guvernul este pregatit ca maine sa dea ordonanta de urgenta care permite amanarea platii ratelor la banca pentru persoane fizice, dar si pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la banci, plata ratelor se poate amana cu pana la 9 luni, adica pana la sfarsitul acestui an. Suntem convinsi ca pana atunci economia isi va reveni.

Ora 16.00- Observator Update: Informațiile orei 16:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Mădălina Iacob.

Ora 15.50- Președintele rus Vladimir Putin a ordonat militarilor să se antreneze pentru a ajuta la gestionarea focarului de coronavirus. Militarii vor efectua exerciții pentru a face față focarului de la bazele sale și vor verifica capacitatea militarilor de a-și desfășura rapid forțele în toată țara. Guvernul a raportat 658 de cazuri de coronavirus în Rusia și niciun deces. 

Ora 15.40- Ministrul de Externe al Turciei a declarat că cel puțin 32 de cetăţeni turci au murit din cauza coronavirusului peste hotare, majoritatea în țările europene. Guvernul oferă sprijin familiilor care doresc să aducă trupurile celor dragi înapoi acasă.

Ora 15.30- Autorităţile locale din Iaşi au căutat soluţii pentru cadrele medicale care se expun zilnic riscului de infectare cu coronavirus. Pentru cadrele medicale care vor să îşi protejeze familiile, primăria, împreună cu Universitatea Tehnică din Iaşi au pregătit 60 de locuri de cazare. De acum clădirea care îi găzduieşte de obicei pe doctoranzii şi oaspeţii Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi va deveni casă pentru medici şi cadre medicale. Mai multe detalii AICI.

Ora 15.20- La nivel mondial au fost confirmate peste 436.000 de cazuri de coronavirus, 19.643 de persoane au murit, iar 111,889 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Ora 15.10- Observator Update: Informațiile orei 15:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Mădălina Iacob.

Ora 15.00- Un copil de 3 ani se află printre cei 144 de pacienți nou confirmați pozitiv cu corobavirus în România. Anunțul a fost făcut de Grupul de Comunicare Strategică.

Ora 14.50- Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a fost testat pozitiv la COVID-19. Acesta va fi internat la Spitalul Judeţean Suceava,acolo unde haosul domneşte. 

Ora 14.40- Medicii spitalului public din Zimbabwe anunţă grevă, motivul fiind că se confruntă cu o lipsă de echipament de protecție adecvat, iar coronavirusul începe să se răspândească într-o țară al cărei sistem de sănătate se prăbuşeşte. Președintele Asociației Medicilor din Spitalul din Zimbabwe, Tawanda Zvakada, spune că medicii au un „risc ridicat” de a contracta virusul: „Suntem expuși și nimănui nu pare să-i pese”.

Ora 14.30- Un suspect de coronavirus a fost live pe facebook din ambulanță, în România: "Dacă nu stați înăuntru și ieșiți, o să muriți!", le-a spus el celor care îl urmăreau. Originar din Ialomița, bărbatul, care are în jur de 40-45 de ani, a sunat la 112 și a spus că se simte rău, are febră și tușește. El a fost luat cu ambulanța și pentru că era singur în mașină, a transmis live pe Facebook. 

Ora 14.20- Un pompier din Alessandria, un oraș din regiunea Piemont, Italia, a făcut o demonstație prin care arată cum pot fi scoase mănușile de unică folosință, astfel încât să se evite contagiunea cu Covid-19. 

Ora 14.10- Observator Update: Informațiile orei 14:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 14.00- Protest la maternitatea din Iași. Medicii refuză internarea unei paciente gravide confirmată cu COVID-19. La Elena Doamna din Iași cadrele medicale au protestat în curtea spitalului, după ce le-a fost adusă o pacientă însărcinată, suspectată că are coronavirus. Personalul medical a refuzat internarea femeii, pentru că unitatea medicală nu era de gardă pentru a primi astfel de cazuri. Oamenii spun că se tem şi pentru că nu au echipamente care să-i protejeze şi ar putea avea soarta Spitalului Judeţean din Suceava.

Ora 13.50- Este criză acută de sânge în spitale. Numărul de donatori în Centrele de Transfuzii scade pe zi ce trece. Sunt mulți bolnavi care așteaptă sânge, în continuare. Cei care vor să salveze o viaţă şi să doneze sânge pot face acest lucru şi în această perioadă. Mai multe detalii AICI

Ora 13.40- Mesajul Nadiei Comăneci din SUA, în plină epidemie de coronavirus. Sportiva a vorbit despre modul în care își petrece timpul în Statele Unite ale Americii, țară ce a ajuns pe locul al treilea în lume la numărul de cazuri confirmate de coronavirus.

Ora 13.30- În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.391 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 9.359 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.

Ora 13.20- Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Cifrele referitoare la persoanele carantinate și izolate nu cuprind însă cifrele cu privire la situația din municipiul București.

Ora 13.15- Au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), 144 de pacienţi în ultimele 15 ore. Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate. 

Ora 13.00- Observator Update: Informațiile orei 13:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 12.50- Doi preoți, doi diaconi și femeia de la lumânări de la o biserică din București a fost confirmați pozitiv și sunt infectați cu coronavirus. Mai multe detalii AICI

Ora 12.40- Spania confirmă alte 738 de decese noi din cauza coronavirusului, bilanţul total fiind de 3.434, depăşind numărul total de decese din China. De asemenea au fost confirmate 5.552 de cazuri noi de coronavirus, bilanţul total ajungând la 47.610 pacienţi infectaţi cu Covid-19.

Ora 12.20- Prinţul Charles, în vârstă de 71 de ani, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Ora 12.10- Observator Update: Informațiile orei 12:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 12.00- Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, că Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice. Amânarea se aplică pentru toate tipurile de credite şi pentru întreg sistemul bancar. Mai multe detalii AICI.

Ora 11.20- Observator Update: Informațiile orei 11:00 despre coronavirus în România și în lume, transmise de Bianca Iacob.

Ora 10.50- Autoritățile vin în sprijinul românilor, în contextul noilor restricții restricții de circulație prevăzute de Ordonanța militară nr.3. Astfel, Guvernul pune la dispoziția cetățenilor o aplicație ce poate genera declarația pe proprie răspundere online.

Ora 10.40- Spitalul Județean din Suceava va fi complet închis, pentru 48 de ore. Ultimii pacienți internați aici vor fi transferați, a anunțat Ministerul Sănătății.

Ora 10.20- Un adolescent din Buzău a fost luat cu izoleta direct din magazin, a doua zi după ce s-a întors din Belgia. Vecinii au sunat la 112 și au chemat de urgență un echipaj ISU.

Ora 09.55: Al 13-lea deces a fost confirmat în România. S-a înregistrat la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, este o pacientă de 72 de ani din Caraș Severin, care nu a călătorit recent și nu există date că ar fi intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv. Femeia a fost internată pe 21 martie la Reșița și a fost transferată marți la Timișoara.

De reținut astăzi: Noile restricții prevăzute de Ordonanța Militară 3 intră în vigoare, în cea mai mare parte, miercuri. Interdicția de circulație a persoanelor inclusiv pe timpul zilei e aplicată de la ora 12.00. Excepțiile fac doar persoanele care se deplasează în motive justificate.

În cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, deplasarea este limitată doar între orele 11.00 – 13.00, doar pentru motive justificate. În afara acestor ore e doar în scop profesional sau pentru munci agricole.

Conform ordonanței, zborurile din și spre Franța și Germania sunt suspendate pentru 14 zile.Intrarea în România înseamnă și intrarea în izolare sau, după caz, carantină.

Măsurile sunt destinate prevenirii răspândirii coronavirusului în România. Marți, 12 decese și 794 de cazuri au fost confirmate. În Italia, marți, s-au înregistrat 743 de morți. Spania a confirmat aproape 7 mii de cazuri și 680 de morți în ultimele 24 de ore.