Defectele fizice ale oamenilor atrag, nu de puţine ori, observaţii sarcastice şi îi pot afecta pe cei ce devin ţinta glumelor răutăcioase. Mai grav este când li se întâmplă copiilor, care pot dezvolta complexe şi o stimă de sine scăzută. O păţesc şi cei care au urechile clăpăuge, cum se spune în popor. O malformaţie care apare şi la bărbaţi, şi la femei. Peste 5% din populaţia Globului are acest defect fizic. Care poate fi corectat însă, odată ce urechea se opreşte din creştere. Iar operaţia poate fi făcută chiar şi la copii.

Patricia are 13 ani, iar la vârsta aceasta începe să devină cochetă şi conştientă de înfăţişarea ei. Îi place să-şi poarte părul prins în coadă. Şi dacă, până de curând, aspectul urechilor ei depărtate de cap nu a deranjat-o, anul trecut a simţit că trebuie să facă o schimbare. Acum aşteaptă, plină de emoţii, să fie operată.

Articolul continua dupa recomandari

Ea aşa s-a născut şi am dorit o schimbare, dar să vină de la ea Într-o zi ne-a spus că ar vrea să-şi facă operaţia şi a venit de la ea - Nicușor Lazăr, tatăl Patriciei 

Principala cauză a malformaţiei este un defect al cartilagiului sau al cavităţii interioare a urechii, iar aceasta nu se dezvoltă cum ar trebui. De multe ori, cei afectaţi apelează la tot felul de trucuri ca să ascundă aspectul neplăcut. Unele chiar periculoase, precum lipit urechile cu lipici.

Operaţia de corecţie a urechilor, numită otoplastie, este din ce în ce mai cerută în ultima vreme. Odată ce urechea a crescut, intervenţia se poate face sub anestezie locală. Durează în jur de o oră, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi.

Fetiţa va trebui să poarte ceva vreme o cordeluţă elastică. Complicaţiile sunt foarte rare în cazul acestei operaţii. Cum ar fi, de exemplu, revenirea cartilajului la forma de la început. În acest caz se impune o nouă intervenţie.