Românii sunt tot mai preocupaţi de sănătate! O demonstrează datele oficiale. În ultimul deceniu, am consumat tot mai multe fructe, dar şi peşte. A scăzut, atenţie, şi consumul de alcool şi de grăsimi nesănătoase. Analiza făcută de Institutul Naţional de Statistică este confirmată şi de nutriţionişti. Care explică de ce şi-au schimbat românii gusturile.

Meniul românilor s-a schimbat în ultimii ani. La mic dejun, sunt tot mai mulţi cei care au pe masă cereale şi fructe. Peştele a ajuns din nou în preferinţe, pentru masa de prânz sau chiar pentru cină. Oficial, obiceiurile nesănătoase s-au mai redus. Cel puţin asta arată ultimele statistici. A scăzut consumul de grăsimi de porc şi de alcool.

Articolul continua dupa recomandari

Institutul Naţional de Statistică a analizat consumul mediu anual pe 2017 faţă de 2008. Creşterea cea mai mare, de 300 la sută, este la cereale- altele decât grâu, secară sau porumb. Potrivit analizei, fructele preferate ale românilor sunt piersicile şi merele. Iar consumul de peşte a crescut cu 50 la sută.

CRISTIAN MARGARIT, nutriţionist: S-au schimbat obieciurile de consum. Au început sa par cereale alternative cum ar fi ovăzul, secara, orzul, pe care oamenii le folosesc în locul grâului.

Pe de altă parte, în ultimul deceniu, românii au redus seminificativ consumul de carne de vită şi de leguminoase cum ar fi fasolea sau lintea. A fost analizată inclusiv piaţa nefiscalizată. Şi a reieşit că românii au redus consumul de alcool cu aproape 20 la sută.

VLADIMIR IONAŞCU, sociolog: În cazul alcoolului una din explicaţii este creşterea preţului şi, dacă ne amintim, au fost foarte multe campanii împotriva consumului de alcool.

În privinţa cărnii de vita, una dintre explicaţii ar putea fi preţul. Un kilogram costă 30 de lei, dublu faţă de carnea de porc.

CRISTIAN MARGARIT, nutriţionist: Carnea de vită este mai scumpă şi noi nu avem neaparat o cultură a cărnii de vită. Nu prea ştim să o preparăm, de obicei este tare.

Medicii au remarcat că a crescut interesul pentru un stil de viaţă mai sănătos tocmai din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Două milioane de români suferă de diabet. Iar jumătate dintre copii au probleme cu obezitatea.