Suntem în plin sezon al virozelor. Iar acest lucru se vede şi la o simplă plimbare pe stradă, de exemplu. Oamenii tuşesc, strănută, se plâng de dureri de cap. Întrebarea este ce facem să treacă? Nu doar pastilele ne repun pe picioare, ci şi curele de salinoterapie. Şi mai interesant este că nu trebuie să mergeţi neapărat la o salină naturală pentru asta.

Pentru că unde este cerere, apar şi ofertele, în marile oraşe, inclusiv în Capitală, spre exemplu, s-au amenajat destul de multe saline de apartament. Fie că vorbim de copii sau de adulţi, salinoterapia este la fel de eficientă în cazul răcelilor, astmului sau chiar şi a alergiilor.

Articolul continua dupa recomandari

Fie că vorbim despre cea de Hymalaia, de la Praid sau de la Ocne, sarea ne face bine din multe puncte de vedere. Iar o cură de salinoterapie nu doar că tratează problemele. Le şi previne.

Aş dori să previn bolile respiratorii, în general. Mucii din nas, putem trata cu succes si tusea. Daca are secreţii nazale le poate elimina mai uşor stând aici şi jucându-se efectiv. Îl poate ajuta pe partea aceasta.

Ana Maria Apostol, medic ORL: Are un efect bactericid. Aerosolii salini pot să distrugă filmul pe care îl fac bacteriile la nivelul mucoasei respiratorii. De multe ori, copiii au secreţii adunate în spatele nasului, fornăie, şi părintele nu mai ştie cum să scoată mucii în afară din nas. Pe lângă acest efect antibacterian, are şi un efect antialergic. Poate să scadă reacţia alergică a mucoasei respiratorii şi când venim în contact cu alergenii din aer să nu mai avem simpotomele clasice de rinită alergică.

Aşa s-a ajuns ca nici locaţiile să nu mai fie tocmai. clasice. În România au început să se deschidă din ce în ce mai multe saline amenajate.

Pentru a amenja o astfel de salină s-au folosit 2 tone de sare aduse de la Salina Praid. De ce atât de mult în doar 30 metri pătraţi? Pentru că inclusiv pereţii sunt făcuţi din blocuri de sare. Iar pe podea s-au folosit 600 kg de sare.

Diferenţa între o salină amenajată şi o salină naturală constă în temeperatură. Aici este mult mai cald faţă de salina naturală. Iar 45 de minute de tratament într-o salină amenajată echivalează cu 3-4 ore într-o salină precum cea de la Praid.

Carmen Dumitru, reprezentant salină: Avantajul acestui tratament este tocmai acesta, că este uşor de suportat de către cei mici, ei asociindu-l cu un loc de joacă unde vin, socializează cu alţi copii, vin la evenimentele pe care le facem aici. Efectele unei cure durează patru luni de zile.

Practic, cu doar 10 şedinţe a câte o oră fiecare, ne putem pregăti corpul pentru sezonul rece. Iar fumătorii ar putea chiar să îşi mai cureţe plămânii. Atenţie însă în cazul copiilor sub 3 ani care încă nu ştiu să expectoreze şi a unor categorii de adulţi.

Ana Maria Apostol, medic ORL: Există contraindicaţii. Din cauza aerosolilor salini poate să crească tensiunea arterială şi atunci nu este recomandată oamenilor cardiaci, nu o recomandăm oamenilor hipertensivi şi cu cardiomiopatie ischemică. Aceşi aerosoli ajung în plămâni, aceştia trebuie să fie cît de cît curaţi şi nu bolnavi în acel moment. Şi atunci, nu recomandăm oamenilor cu TBC, cu micoză pulmonară sau oamenilor cu cancer pulmonar. Deasemenea, nu recomandîăm gravidelor pentru că le poate creşte tensiunea sau oamenilor epileptici sau claustrofobi.

O cură de 10 zile de salinoterapie costă, în medie, 500 lei pentru un copil şi un adult.