După ce a devenit produs protejat în România, telemeaua de Sibiu aşteaptă, acum, recunoaşterea europeană. Reţeta originală, analizată acum la Bruxelles, este respectată, însă, de prea puţin comercianţi. În pieţe, am găsit, de exemplu, brânză din Timişoara vândută drept telemea de Sibiu sau ciobani doar cu numele. Numai zece producători din ţară pot vinde legal telemea de Sibiu sub această denumire. Pe lângă brânză, cârnaţii de Pleşcoi, caşcavalul de Săveni şi salata cu icre de ştiucă de Tulcea urmează să fie declarate produse protejate de Comisia Europeană.

În București, telemeaua vândută într-un magazin e de fapt brânză din Timişoara, cu toate că este vândută ca fiind din Mărginime.

Articolul continua dupa recomandari

Un alt magazin, o situaţie similară. De această dată, însă, vânzătorul pare că a uitat adresa propriei ferme.

”Nu mai ştiu strada de când am plecat din Jina!”, spune vânzătorul.

În cele din urmă, menționează Strada Bulbuc din Jina, Sibiu. Pe strada respectivă, am găsit, într-adevăr, un localnic poreclit Dulăul. Doar că, omul nu e cioban, ci zidar.

”Mă cheamă Dulău, dar eu nu am animale. S-o nimerit strada şi numele, dar eu nu am animale”, spune bărbatul.

În România, sunt doar zece producători care au dreptul să vândă legal telemea de Sibiu. Trebuie să respecte cu sfinţenie reţeta originală, cu lapte de oaie, înregistrată oficial la Ministerul Agriculturii.

Între brânza de Sibiu şi cea produsă industrial, nu e diferenţă doar de calitate, ci şi de preţ. De exemplu, în magazine, cea mai ieftină telemea costă 23 de lei kg, în timp ce brânza autentică de Sibiu, produsă în Mărginime, costă 30 de lei.

Reţeta originală de telemea de Sibiu se află acum pe masa Comisiei Europene, unde urmează să fie înregistrată ca produs protejat. La fel şi faimoşii cârnaţi de Pleşcoi. Legenda spune că ar fi fost inventaţi acum câteva secole, de haiducii care prindeau oile bogaţilor din zonă şi transformau carnea în pastramă şi cârnaţi.

Cârnaţii de Pleşcoi au obținut atestare națională încă din 2005. Acum, producătorii din Buzău așteaptă să primească şi recunoașterea europeană. La poarta fabricii, cârnaţii costă între 33 şi 60 de lei kilogramul. La Bruxelles, mai sunt în curs de înregistrare ca produse cu origine protejată caşcavalul de Săveni şi salata cu icre de ştiucă de Tulcea.