Teama de virusul mortal aglomerează tot mai mult camerele de gardă ale spitalelor. Medicii au consultat chiar şi o mie de pacienţi în doar două zile, într-o singură unitate medicală din Bucureşti. La Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase riscă să se blocheze din cauza numărului mare de bolnavi care ocolesc cabinetele medicilor de familie şi vin direct la urgenţe. Cel mai mare spital din Târgu Jiu a intrat în carantină după ce o femeie a murit, iar alţi patru bolnavi sunt suspecţi de gripă.

Teama de gripă aglomerează camerele de urgenţă ale spitalelor şi face misiunea medicilor tot mai complicată. Timpul de aşteptare pentru un diagnostic ajunge şi la câteva ore.

Articolul continua dupa recomandari

În Bucureşti au fost consultaţi peste o mie de pacienţi pe zi, într-un singur spital. Iar săptămâna a început şi cu aglomeraţie, şi cu nervi.

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş: E nevoie de implicare majoră şi a medicilor de familie, în aşa fel încât marea majoritate a cazurilor să fie tratate de către ei, iar la spitale să ajungă cazurile severe, complicate. Nu este normal ca la camera de gardă să apară un pacient care face febră de 24 de ore sau de 48 de ore.

Spitalul din Târgu Jiu, unde s-a înregistrat unul dintre decese, a intrat în carantină. Alţi patru bolnavi au fost diagnosticaţi aici cu virusul gripal.

Ramona Oprea, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu: S-a costatat in ultima perioada un numar din ce in ce mai mare de viroze. S-a declanşat carantina.

Şi alte spitale din judeţ au luat măsuri de urgenţă.

Elena Piţian, purtător de cuvânt la DSP Gorj: Restrictionarea accesului in sectiile de risc -pediatrie, maternitate, ATI, sectii de risc unde pacientii sunt vulnerabili.

Activitatea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi riscă să se blocheze tot din cauza numărului mare de pacienţi care ajung la camera de gardă. Mulţi dintre ei vin direct la urgenţe pentru o simplă răceală sau sunt transferaţi de alte unităţi medicale din judeţ, fără să le fie făcute teste rapide de gripă.

Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Ganditi-va ca daca intr-un sezon sunt 30 de mii de persoane cu gripa, intr-un oras ca Iasiul, unde ne-am duce cu totii, dacat toti ar veni sa se consulte sau sa se interneze? Un drum pana aici, ca sa ajungi ca constati ca pacinetul nu are gripa, inseamna foarte multi bani.

Într-o singură săptămână, numărul virozelor a trecut de 90 de mii, iar numărul cazurilor de gripă de o mie. Inclusiv Ministrul Sănătăţii a recunoscut că suntem la un pas de epidemie.