Premierul Viorica Dăncilă a acuzat guvernele Uniunii Europene de standarde duble, după criticile aduse României din cauza corupţiei şi a intervenţiei jandarmilor la protestele antiguvernamentale din 10 august 2018.

Premierul Dăncilă a precizat că problema corupţiei e prezentă şi în Europa de Vest şi a arătat că nu a existat o indignare a liderilor UE atunci când au existat ciocniri între forţele de ordine franceze şi „vestele galbene“.

Articolul continua dupa recomandari

„România nu are voie să facă ce fac alte state (...) Am văzut ce s-a întâmplat cu «vestele galbene» în Franţa. (...) Nimeni nu a avut nicio reacţie. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European şi să spună «Ne dorim o rezoluţie privind Franţa»", a afirmat Dăncilă cu privire la protestele violente de stradă faţă de politicile preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Viorica Dăncilă a criticat şi comparaţiile între guvernul României şi cele din Ungaria şi Polonia, ţări vizate de proceduri de infringement din partea Uniunii Europene pentru că încalcă valorile fundamentale ale blocului european, comparaţii făcute de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.

„Dacă el consideră că îşi poate face campanie în detrimentul României şi să acuze un stat ca România, nu cred că aceasta este o cale constructivă de a lucra”, a precizat premierul român.

Premierul Dăncilă consideră nedrept faptul că doar România şi Bulgaria sunt vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind justiţia al Comisiei Europene.

„Acest mecanism, se spune, ar ajuta România şi Bulgaria. Vorbeşte despre corupţie. Dar am văzut acte mari de corupţie în Olanda, în Franţa, Germania. Nimeni nu a cerut introducerea unui astfel de mecanism acolo”, a precizat Dăncilă.

„Pentru a rezolva anumite probleme, nu cred că trebuie să pui pe cineva la colţ sau să îl arăţi cu degetul – ceilalţi trebuie să vină să te susţină pentru a rezolva aceste probleme”, a afirmat premierul român.