Teodor Meleșcanu a fost ales, marți, președinte al Senatului, cu 73 de voturi. Candidata Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu, a primit 59 de voturi. Imediat după anunțarea rezultatelor, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va face o sesizare la Curtea Constituțională. "Acest vot nu va rămâne fără urmări", a spus liderul ALDE.

E o bătălie pe care din punctul meu de vedere a pierdut-o PSD. Ați pierdut șefia Senatului pentru un om din alt grup parlamentar. Mă bucur că putem spune ferm că partidele de opoziție au dat dovadă de coerență, de coeziune și au făcut un prim pas pentru succesul moțiunii de cenzură”, a anunțat Alina Gorghiu.

Articolul continua dupa recomandari

Candidatura lui Teodor Meleșcanu la preşedinţia Senatului din partea PSD a fost contestată de reprezentanții ALDE şi PNL, care au susținut în plen că se încalcă regulamentul forului legislativ, care prevede că fiecare grup are dreptul la o singură nominalizare, iar ALDE a avut propria propunere.

"Voi fi un preşedinte echilibrat. Vârsta, experienţa şi integritatea mea le pun în slujba Parlamentului. Am servit ţara şi poporul, nu politicienii de moment. Sunt membru al grupului ALDE" - Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

Lucrările în plenul Senatului au început la ora 16.00, preşedintele Senatului fiind ales prin vot secret pe buletine.

Funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare.

PSD a anunţat ulterior, prin Viorica Dăncilă, că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie. 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunțase săptămâna trecută că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse.