Se schimbă garda în PSD. Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea paridului şi, împreună cu ea, a plecat toată fosta conducere. "A fost un gest de demnitatate" a spus Dăncilă, care susţine că nu a forţat-o nimeni să renunţe la şefia formaţiunii, ci a plecat pentru că îşi asumă rezultatul slab la prezidenţiale. Şi asta deşi şedinţa CEx a fost marcată de tensiuni, lacrimi şi vorbe grele. Noul lider PSD este Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Viorica Dăncilă, fost preşedinte PSD: Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcția de președinte PSD 

Articolul continua dupa recomandari

După şase ore de şedinţă cu uşile închise, primul preşedinte femeie al PSD pleacă din fruntea formaţiunii. După cel mai prost scor obţinut la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă înregistrează şi cel mai scurt mandat la şefia Partidului Social Democrat. 

Viorica Dăncilă, fost preşedinte PSD: Sunt un om onest si demn care vrea să iasă pe ușa din față! Din păcate, nu poți să faci foarte multe în cinci luni. E greu să te organizezi, să câştigi încredere, să formezi o echipă sudată

Surse din interiorul PSD susţin că inclusiv şefa de campanie, Lia Olguţa Vasilescu, i-ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă. Odată cu ea, pleacă toată vechea conducere. Aproape toţi vicepreşedinţii au demisionat, iar Biroul Permanent Naţional s-a dizolvat. 

În locul lor a fost numită o conducere interimară. Până la Congres, frâiele partidului au fost preluate de şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. 

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: Presupun că faptul că sunt președintele Camerei a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Sunt un om moderat, un om de echipă

Deşi iniţial a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu "a întors armele" în timpul guvernării Tudose. De atunci, a intrat în tabăra puciştilor care au contestat vechea conducere. După încarcerarea lui Dragnea, a fost numit şeful Camerei Deputaţilor. 

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: Marea diferență e că pe mine mă cheamă Marcel Ciolacu și pe el Liviu Dragnea. Nu a fost preluat prin forță, nu ar fi durat şase ore ședința. Nimeni nu i-a cerut demisia, cu toții am ajuns la concluzia că trebuie resetat acest partid

Potrivit declaraţiei de avere depusă în 2019, Marcel Ciolacu are două terenuri şi două case în Buzău. De asemenea, este acţionar la trei firme şi are în conturi peste 35 de mii de lei şi 20 de mii de euro. 

Noul şef PSD va încerca resetarea partidului altături de Paul Stănescu, noul secretar general, şi cinci vicepreşedinţi - singurii lideri din teritoriu care au obţinut rezultate bune la prezidenţiale. Lor li se alătură încă opt lideri zonali. Împărţirea nu a fost însă pe placul tuturor. 

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Poate unii dintre liderii noştri învaţă şi limba română, ca să vorbească gramatical frumos

Cuvinte grele s-ar fi aruncat şi în timpul şedinţei. Un schimb dur de replici ar fi avut loc între Marian Oprişan şi Gabriela Firea. 

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD: Am avut o discuţie, nici nu mai are rost să mai intru în detalii. Aşa sunt eu, mai sensibilă

Astăzi, noua conducere a PSD s-a reunit în biroul lui Marcel Ciolacu de la Camera Deputaţilor.  

Conducerea interimară va fi menţinută până la Congresul Extraordinar, care se va organiza, cel mai probabil, în luna februarie.