Situația din România este discutată, în aceste momente, în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.

(Actualizare): Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, referindu-se la afirmaţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans pe tema legilor justiţiei şi a statului de drept, că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal.

Articolul continua dupa recomandari

"Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal.

Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

(Actualizare): Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans avertizează, luni, că, dacă regulile sunt încălcate, Comisia Europeană nu va ezita să ia măsuri şi să aducă România în faţa instanţei.

În cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, în care s-a discutat despre situația din România, Frans Timmermans a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal.

Pe ordinea de zi a comisiei se află un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

Europarlamentarii români membri în comisie sunt Monica Macovei, Sogor Csaba, Traian Ungureanu. Maria Grapini şi Emilian Pavel sunt supleanţi.

La discuţiile din Comisie participă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România în luna noiembrie.