Ministerul Public anunţă că a finalizat analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală: 33 de articole de lege prezintă elemente de neconstituţionalitate.

Articolele criticate de Parchetul General se referă la prezumţia de nevinovăţie, dreptul la apărare sau drepturile persoanei vătămate şi ale inculpatului, dar şi la realizarea unei anchete efective.

Articolul continua dupa recomandari

"Principalele observaţii au în vedere încălcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenţă şi predictibilitate, nerespectarea exigenţelor în materie de redactare legislativă consacrate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, afectarea principiilor securităţii juridice şi a încrederii legitime în dispoziţiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte", arată Ministerul Public.

Parchetul General şi-a arătat zilele trecute îngrijorarea faţă de modul în care au fost adoptate modificările Codului penal şi Codului de procedură penală, fără să fie luate în considerare observaţiile şi propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi ale asociaţilor de procurori şi judecători şi fără o consultare. Parchetul General transmitea atunci că se face o analiză a aspectelor de neconstituţionalitate privind modificările aduse legislaţiei penale.

Proiectul coaliţiei de guvernare de modificare a Codului de procedură penală a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor. PNL şi USR au anunţat  că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Sursa: News.ro