O viață lungă, dar plină de obstacole, cu care a luptat din răsputeri să le depășească: Regele Mihai I de România a fost martor și actor principal al unor evenimente de importanță colosală în istorie. La rândul său, a făcut istorie.

Copilul-rege

Articolul continua dupa recomandari

Doar cinci ani avea când, de mână cu Regina-mamă, Voievodul Mihai îşi lua rămas-bun de la bunicul său. Regele Ferdinand I s-a stins după o boală dureroasă, lăsându-i moştenire o ţară.

Regele Mihai alături de mama sa, Regina Elena

O Românie Unită, dar părăsită de cel care ar fi trebuit să-i fie, de fapt, suveran: Carol al II-lea renunţase la tron în numele unei iubiri interzise pentru Elena Lupescu. Mihai a încercat să-i ţină locul tatălui său.

Sub regenţă, a condus ţara. Vestea a făcut înconjurul lumii. Iar Copilul-Rege a cucerit inimi.

REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI: La vârsta pe care o aveam atunci, nu prea ştiam ce se întâmplă în jurul meu!

Regele Mihai filmat în timpul unei ore de matematică

Trei ani mai târziu, Carol al II-lea s-a întors şi şi-a detronat fiul. Pe Regina Elena a exilat-o. Iar copilăria lui Mihai s-a scurs în viteză, în zbor, printre automobile şi avioane, dar... sub umbra dorului de mamă. Unul dintre colegii apropiaţi din şcoală, Lascăr Zamfirescu, îşi aminteşte că micul mare voievod era uneori trist.

LASCĂR ZAMFIRESCU, fost coleg de școală al Regelui Mihai: Când eram în şcoală, ăsta era lucrul care m-a frapat cel mai tare. Dimineața, el venea plâns câteodată.

Voievodul Mihai în compania tatălui său, Regele Carol al II-lea, la o paradă

Rege pentru a doua oară

Anii au trecut, iar Regele Carol Al II-lea abdică în 1940. Pentru a doua oară, Mihai - acum în vârstă de 19 ani - primeşte ţara moştenire. De data asta, o Românie sfâşiată de războiul ce cuprinsese lumea.

Regele Mihai este ales senator al României

La 23 august 1944, Regele Mihai a luat decizia istorică ce a scurtat războiul: i-a întors spatele lui Hitler și l-a arestat pe Mareșalul Antonescu. Cu armele întoarse, România se vede însă în faţa unei noi ameninţări: comunismul. Pe măsură ce harta Europei se înroşeşte, suveranul devine tot mai singur. Iar la sfârşitul anului 1947, la Palatul Elisabeta, primul-ministru Petru Groza şi Gheorghe Gheorgiu Dej îl încolţesc pe Rege şi îl obligă să abdice.

REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI: Mi-au atras atenţia destul de ferm că, dacă nu se face asta, dacă în jumătate de oră nu pleacă cu documentul semnat, vor fi obligaţi să lichideze 1.000 de studenţi care erau deja închişi.

Regele Mihai în exil

Şi numai patru zile mai târziu, avea să înceapă cea mai tristă călătorie din viaţa regelui şi cel mai greu drum din istoria României. Din gara din Sinaia, Regele Mihai şi Regina Mamă au plecat în exil, cu numai câteva valize, în care ascunseseră o comoară de preţ: câţiva pumni de pământ românesc, care să le aline dorul departe de ţara lor. Principesa Margareta, născută în Elveţia, îşi aminteşte că tatăl ei n-a putut zâmbi mulţi ani după despărţirea de România.

PRINCIPESA MOŞTENITOARE MARGARETA: A fost dificil pentru el. Era trist. Şi n-a vorbit foarte mult. Asta a durat zece ani.

Regele Mihai şi viitoarea soţie, Anna de Bourbon-Parma

I-au readus zâmbetul cele cinci fiice şi marea lui dragoste, frumoasa şi nobila Regină Ana. Cea care i-a jurat credinţă şi a împărţit cu el umilinţa exilului.

REGINA ANA: Aşa a fost scris în stele, într-un fel...

Împreună, au dus o viaţă simplă în Elveţia, la Lausanne şi apoi în Versoix. Jumătate de veac, au fost doi regi fără ţară. Ca să supravieţuiască, au deschis o fermă de păsări în Anglia şi un atelier de tâmplărie, iar regele Mihai a pilotat avioane. Şi-au crescut fiicele modest şi demn. Le-au insuflat dragostea pentru România şi speranţa că într-o zi se vor întoarce acasă.

Întoarcerea Regelui

Şi s-au întors. Dar primirea a fost amară. În 1990, ajunsă într-o Românie abia ieşită din comunism, familia regală a fost oprită de Poliţie şi întoarsă din drumul spre Curtea de Argeş. O umilinţă dureroasă, care a prelungit cu încă doi ani exilul. Abia în 1992, în ziua de Paşte, Regele şi-a reîntâlnit, în sfârşit, poporul. Într-o demonstraţie incredibilă şi emoţionantă de iubire.

Regele Mihai şi Regina Ana la sosirea în România, pe Aeroportul Otopeni

N-a primit aprobare să urce în balconul Palatului Elisabeta. Le-a vorbit sutelor de mii de români din balconul unui hotel din centrul Capitalei. Cu vocea tremurând de emoţii.

REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI: Cu toate că am fost departe de voi de mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată şi vă iubesc din toată inima! Este mai degrabă un "la revedere" şi, cu voia Domnului, pe curând, din nou!

Regele Mihai înconjurat de simpatizanţii săi

Explozia copleşitoare de entuziasm a speriat atunci puterea de la Bucureşti. Până la sfârşitul mandatului lui Ion Iliescu, Regele Mihai nu a mai fost primit în România. Abia în 1997, a reprimit cetăţenia română. Iar în 2011, a susţinut un discurs istoric, în Parlamentul României.

REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI: Sunt mai bine de 60 de ani, de când m-am adresat ultima oară naţiunii române, de la tribuna Parlamentului.

Regele Mihai ţine discursul în Parlamentul României, în 2011

Şi, de atunci, Regele Mihai I a intrat din nou în viaţa şi în conştiinţa românilor, de data aceasta pentru totdeauna.

Regele Mihai în ultima sa apariţie publică, în noiembrie 2014

Astăzi, România se desparte de ultimul ei rege şi de o istorie pe care o putem ierta, dar pe care suntem datori să n-o uităm niciodată.

REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI: Iertarea nu înseamnă uitare! Poţi să ierţi, dar nu poţi să uiţi, că dacă uiţi ce s-a întâmplat, nu mai îndrepţi niciodată!