Europarlamentarul Maria Grapini va fi reclamată la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a postat pe Facebook un mesaj jignitor la adresa românilor din străinătate care intenționează să participe la protestul din 10 august, de la București.

"Informăm diasporenii că taxa de prost se plăteşte la sediul USR. Fără cerificat de prost nu puteţi participa la miting!", este mesajul distribuit de Maria Grapini pe pagina ei de Facebook, mesaj care între timp a fost șters.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 2 imagini în Galerie

Joi, USR Diaspora a anunțat că a sesizat CNCD cu privire la mesajul distribuit pe Facebook de europarlamentarul PSD Maria Grapini care i-a jignit pe românii din Diaspora care vor participa la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, afirmând că trebuie "să plătească o taxă de prost la USR".

”Afirmaţiile publice emise de Maria Grapini, o persoană cunoscută la nivel naţional şi internaţional şi care exercită puterea publică, au efectul de a umili şi demoraliza pe cei vizaţi. Mai mult, faptul că o persoană publică foloseşte exprimări atât de jignitoare asupra unei întregi comunităţi, doar pe bază convingerilor politice, induce publicului că un comportamentul jignitor faţă de românii din diaspora este legitim şi justificabil din moment ce este susţinut de un funcţionar public de rang înalt”, se arată în sesizarea USR Diaspora, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, în sesizare se mai arată că "acţiunea Mariei Grapini constituie hărţuire conform art. 2 al. 5 din OG 137/2000, prin crearea unui climat de intimidare pe baza convingerilor politice şi a apartenenţei la o comunitate".

Formaţiunea consideră că insultarea comunităţii româneşti din afara ţării este un gest absolut incalificabil indiferent de împrejurări, dar mai ales ţinând cont de standardele morale pe care le impune funcţia publică. 

De asemenea, USR Diaspora solicită CNCD să analizeze de urgenţă sesizarea şi să o sancţioneze pe Maria Grapini pentru discriminare şi hărţuire, afirmând că "europarlamentari ca doamna Maria Grapini fac România constant de râs în Europa prin atitudinea şi ideile pe care le promovează".

Vineri, de la ora 17.00, un miting antiguvermanetal va avea loc în Piaţa Victoriei din Capitală, la manifestație anunțându-și participarea numeroși români din diaspora.