Miniştrii şi persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de ministru îşi vor deconta din buget cheltuielile de cazare în locuinţele de serviciu de la RA-APPS în limita unui plafon mai mare, respectiv 55.000 lei anual, potrivit unei Hotărâri aprobate de Executiv joi, a declarat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

"Este vorba de creşterea plafoanelor pentru decontare. Vă reamintesc că tot ceea ce înseamnă chirii, cheltuieli de întreţinere a locuinţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigură de instituţiile publice în care demnitarul respectiv activează. Se face o actualizare anuală a acestor plafoane", a declarat  Alina Petrescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Articolul continua dupa recomandari

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că, anul trecut, dintr-un număr de 118 demnitari s-a constatat că aproximativ 40% au fost nevoiţi să-şi suplimenteze din fonduri proprii aceste cheltuieli.

"În consecinţă şi având în vedere ce vă spuneam mai devreme că se face acea actualizare anuală rezultă pentru miniştri, inclusiv persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de ministru, precum şi de miniştri delegaţi pe durata mandatului se asigură decontarea cheltuielilor de cazare şi se majorează cu 7.000 de lei pe an, se stabileşte aşadar un plafon maxim anual de 55.000 de lei, pentru secretarii de stat este vorba de o decontare pe o perioadă de trei luni de la data numirii se majorează cu 1.500 de lei pe an, iar pentru persoanele care ocupă funcţia de viceprim-ministru, ministru, miniştri de stat, ministru delegat şi funcţii asimilate de ministru decontarea se majorează cu 7.000 de lei, plafonul maxim ajunge la 55.000 de lei”, a explicat Petrescu.

Totodată, ea a ţinut să arate motivele pentru care sunt realizate aceste actualizări.

"De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2016, plata impozitelor şi taxelor aferente clădirilor şi terenurilor revine în totalitate societăţii (RA- APPS - n.r.) la data la care au fost stabilite tarifele aplicate. În prezent, nu fuseseră incluse aceste taxe. După aceea, este vorba de o reevaluare a clădirilor care a dus şi ea la o creştere a cheltuielilor (...) În 2016 faţă de 2014 cheltuielile pentru administrarea clădirilor au crescut", a spus Petrescu.

Majoritatea miniştrilor nu deţin, conform declaraţiilor de avere, locuinţe în Bucureşti sau în împrejurimi, astfel că de prevederile acestei Hotărâri de Guvern ar putea să beneficieze miniştrii Lia Olguţa Vasilescu, Florian Bodog, Carmen Dan, Gabriel Leş, Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Toma Petcu, Adriana Petcu, Augustin Jianu, Marius Dunca, Mircea Dobre şi Graţiela Gavrilescu.