Viitorul Uniunii Europene s-a scris joi, la Sibiu. De ziua Europei, liderii celor 27 de state s-au reunit pentru a stabili cum va arăta viaţa noastră în Uniune, în următorii ani. O declaraţie istorică a fost adoptată în inima Transilvaniei. Conţine zece promisiuni, de la locuri de muncă şi investiţii în tineri, până la transformarea digitală. Totul, pentru o Europă mai unită. În zona istorică a Sibiului, cei mai puternici oameni ai continentului au fost primiţi cu aplauze. Un moment atipic pentru ei. Astfel că înainte de a intra la discuţii oficiale s-au apropiat de românii simpli cu gesturi mai puţin obişnuite în astfel de momente. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Mă bucur foarte tare că am revenit în România. E o ţară pe care o iubesc, iar ea iubeşte Europa, Franţa. Mă simt foarte bine 

Articolul continua dupa recomandari

Liderii Uniunii Europene s-au bucurat de atmosfera de la Sibiu

Sunt imagini nemaivăzute la un summit european. Liderii Uniunii au fost primiţi în inima României cu bucurie şi entuziasm. Emmanuel Macron, Jean Claude Juncker şi Angela Merkel au salutat oamenii care îi aplaudau şi chiar le-au strâns mâinile. 

Klaus Iohannis, preşedintele României, a spus despre momentul respectiv că "după părerea mea este cel mai emoţional moment din întregul summit". 

Forfota în Piaţa Mare a început dimineaţă, odată cu sosirea primelor delegaţii. Rând pe rând, oficialii europeni au paşit pe covorul roşu spre Primăria Sibiului. Aici i-a primit gazda summit-ului, preşedintele Klaus Iohannis.

Au urmat primele lucrări ale reuniunii. Momentul mult aşteptat a fost poza de familie. 

Liderii Uniunii Europene au făcut poza de grup în Piaţa Mare din Sibiu

Liderii UE au mers în Piaţa Mare din Sibiu pentru a face poza de grup. Însă, ţinând cont că se afla în spaţiu deschis, măsurile de securitate au fost cu totul şi cu totul speciale. 

Lunetiştii au urmărit totul, iar în aer au fost ridicate drone. Şi un elicopter a survolat zona. După poza de grup, cei 27 de şefi de stat şi de guvern au intrat în Palatul Brukental unde a avut loc un dejun de lucru. După-amiază, liderii UE au adoptat declaraţia de la Sibiu. 

În cele zece puncte ale declaraţiei, şefii de stat şi de guverne promit că vor apăra o singură Europă, vor rămâne uniţi la bine şi la greu, vor proteja democraţia şi statul de drept, vor respecta pricipiul echităţii, vor proteja viitorul următoarelor generaţii, iar Europa va fi un lider mondial responsabil. 

Dincolo de agenda oficială, liderii europeni au vorbit despre alegerile europarlamentare din 26 mai şi viitorul Uniunii după Brexit. Preşedintele Klaus Iohannis a promis ca va aborda şi cele mai sensibile subiecte pentru România. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu azi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV 

Preşedintele Parlamentului European, selfie cu mulţimea de la Sibiu

Întrebat când crede că România intră în Schengen, Mark Rutte, premierul Olandei, a spus că "în momentul în care veţi respecta toate regulile privind statul de drept şi democraţia şi demonstraţi că mergeţi în direcţia corectă".

Printre discuţii şi întâlniri, oficialii au avut parte de un festin culinar: viţel în sos de ton, biban de mare, iar la desert, waffe cu ciocolată. 

Donald Tusk a cucerit întrega Românie la începutul anului, când a vorbit în limba noastră despre libertate, democraţie şi valori. 

Miercuri seară, președintele Consiliului European s-a întâlnit pentru prima oară cu Helmut Duckadam. Eroul de la Sevillia i-a oferit liderului polonez o pereche de mănuşi şi un tricou. Cei doi au făcut schimb şi de sticle cu pălincă. 

Joi, liderul Tusk a fost primul lider european care s-a apropiat de oamenii veniţi în Piaţa Mică. Preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, i-a urmat modelul şi chiar şi-a făcut un selfie cu mulţimea.