"Corupţia din România poate fi învinsă, nu abandonaţi", a fost mesajul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a transmis românilor la finalul declaraţiei făcute la sediul DNA, după ce Iohannis a decis să o revoce din funcţia de procuror-şef al Direcţiei.

Fosta șefă a DNA a susţinut un discurs dur, după revocarea din fruntea DNA. Kovesi a criticat în termeni duri implicarea politicului în justiție și presiunile pentru modificarea Legilor justiției. 

Articolul continua dupa recomandari

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că decretul de revocare semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcţie "lasă un mare semn de întrebare" dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorul şef al DNA faţă de ministrul Justiţiei.

"Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei", a afirmat Kovesi.

Fosta şefă a DNA a spus că, având în vedere decretul semnat de către preşedintele Iohannis, mandatul său la conducerea Direcţiei încetează începând de astăzi.

Ea a precizat că va realiza un bilanţ al activităţii sale de 5 ani şi 24 de zile la conducerea DNA, raport care va fi publicat cât mai repede posibil pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Kovesi a spus că procedura de revocare a sa din funcţia de procuror-şef al DNA nu a întrunit condiţiile cerute de lege, iar revocarea sa lasă un mare semn de întrebare. 

"CSM a dat aviz negativ, am dovedit în faţa Secţiei de procurori că motivele invocate de mininistrul Justiţiei o parte sunt nereale, o parte nemotivate. Decretul semnat de preşedinte lasă un mare semn de întrebare - va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei?", s-a întrebat Kovesi.

Ea a mai spus că nu comentează decizia Curţii Constituţionale, dar "motivarea acesteia sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei".