Fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din Bucureşti Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, au făcut cereri de renunţare la titlul de doctorat obţinut la Academia Naţională de Informaţii a SRI.

Cei nouă, toţi avându-l ca îndrumător pe Gabriel Oprea, au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce jurnalista Emilia Şercan i-a acuzat de plagiat pe o parte dintre ei, cu probe, în cadrul unor investigaţii de presă. Ministerul Educaţiei susţine însă că nu a fost respectată procedura, astfel înct cererile nu au fost soluţionate.

Articolul continua dupa recomandari

Cele nouă cereri au fost făcute “în perioada 3–7 martie 2016”. Având în vedere că zilele de 5 şi 6 martie au picat în weekend, cererile au putut fi înregistrate doar pe 3, 4 sau 7 martie.

Ministerul Educaţiei a comunicat numele celor nouă persoane care au solicitat retragerea titlului de doctor printr-un răspuns la o solicitare pe care am formulat-o în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public.

Opt dintre ei l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea, iar al nouălea, Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în guvernul Ponta, pe generalul Constantin Onişor, fost director al Şcolii Doctorale a ANIMV până în septembrie 2015. (Onișor a fost schimbat din funcţie după apariţia în presă a mai multor acuzaţii de plagiat privind lucrări susţinute la Şcoala Doctorală a Academiei SRI.)

Cine sunt cei nouă:

Bogdan Licu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - membru al CSM la data susținerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României. În prezent, Licu este procuror general adjunct al României. În 31 august 2015, el a fost acuzat că şi-a plagiat cea mai mare parte a lucrării de doctorat.

Neculai Onțanu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - primarul Sectorului 2 la data susținerii tezei, în 2010, a fost secretar general al UNPR și este bun prieten cu Gabriel Oprea.

Loredana Radu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - nepoată a lui Gabriel Oprea şi avocată la data susţinerii tezei, l-a apărat, printre alții, pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni.

Adela Popescu (Neagu) (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) – a fost secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naționale și la Ministerul de Interne. A fost decorată de două ori de președintele Traian Băsescu, cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler și cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, și o dată de președintele Klaus Iohannis, cu “Steaua României”.

Mihai Stănișoară (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - deputat la data susținerii tezei, în 2011, a fost anterior președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, consilier prezidențial pe probleme de securitate și ministru al Apărării în guvernul Tăriceanu. Informaţiile despre plagierea tezei de doctorat a lui Stănişoară au fost prezentate public în data de 7 septembrie 2015.

Radu Stroe (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - deputat PNL la data susținerii tezei, în 2013, a devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL și membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI.

Daniel Andrei Moldoveanu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) – era șeful Comunității Naționale de Informații din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susținerii tezei, în 2013.

Romeo Raicu (conducător de doctorat - Gabriel Oprea) - vicepreședinte PDL la data data susținerii tezei, în 2011, a fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de control al SIE.

Mihai Tudose (conducător de doctorat - gen.Constantin Onişor) – deputat PSD la data susţinerii tezei de doctorat şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Economică, reformă şi privatizare din Parlament. Dovezi despre plagierea tezei de doctorat a lui Tudose au apărut public la data de 18 august 2015.

sursa: antena3.ro