Criza guvernamentală ia proporţii. În urmă cu puţin timp, Klaus Iohannis a anunţat că a respins în bloc propunerile pentru posturile de vicepremier şi pentru portofoliile de la Justiţie, Interne şi Educaţie. Iohannis îi cere premierului să meargă în Parlament pentru un vot de încredere. Atacă dur Guvernul şi cataloghează ridicolă ieşirea ALDE de la guvernare. Ceea ce ridică mingea la fileu Opoziţiei care face calcule pentru o moţiune de cenzură. 

Klaus Iohannis susţine că actualul Guvern este ţinut în viaţă de o majoritate parlamentară votată în 2016. 

Articolul continua dupa recomandari

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: Exista suficiente voturi in Parlament care sa sustina si o solutie de tranzitie care sa inlocuiasca actualul Guvcern si care sa evite dezastrul actual!

Cabinetul Dăncilă are nevoie de 233 de voturi de încredere pentru miniştrii propuşi. Dacă premierul nu obţine votul în Legislativ, preşedintele şi Parlamentul pot sesiza Curtea Constituţională. 

GHEORGHE IANCU, specialist în drept constituţional: Nu există diferenţe că e remaniere, restructurare. În cele 45 de zile, trebuie să fie făcută schimbarea respectivă de către Parlament. Dacă nu, prim-ministrul este cel care răspunde şi în niciun caz persoana care îndeplineşte această funcţie. 

Partidele n-au mai aşteptat declaraţia preşedintelui şi au trecut la vânătoarea de parlamentari. Pe holurile Casei Poporului, se fac glume şi se încheagă alianţe. 

”Graţiela, colega mea! Tot cu mine ai ajuns până la urmă, tot nu ai putut să scapi de mine!”, e auzit Victor Ponta.

PSD încearcă să-şi asigure o majoritate în Parlament prin negocieri cu parlamentarii ALDE, nemulţumiţi de decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a renunţa la guvernare, în timp ce partidul lui Ponta adună în jurul lui social-democraţi dezamăgiţi de Viorica Dăncilă. 

VICTOR PONTA, preşedinte Pro România: Va rog sa pastrati aceasta inregistrare, eu nu ma intorc in PSD, colaborez cu pesedistii, imi plac pesedistii, nu-mi place conducerea.

La grupul nemulţumiţilor din PSD ar fi aderat şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, care ar fi avut un schimb acid de replici cu şefa sa. Într-un mesaj ironic, postat pe Facebook, Teodorovici cere acţiune în Executiv. Sunt însă şi voci care vorbesc despre ieşirea de la guvernare. 

În acest timp, Opoziţia îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să o demită pe Viorica Dăncilă. 

DAN BARNA, candidatul USR la prezidenţiale: Alegerile anticipate sunt solutia morala, etica, corecta. Vom sustine paralmentar orice Guvern, fara PSD.

VIORICA DĂNCILĂ, premier şi preşedinte PSD: Nu, nu imi este teama de alegerile anticipate, singura mea teama este sa nu pierdem increderea oamenilor. 

După divorţul de PSD, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a încheiat astăzi o alianţă electorală cu Pro România. Norica Nicolai şi Sorin Câmpeanu vor fi cei doi copreşedinţi care vor coordona campania lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidenţiale. Ramona Mănescu, singurul ministru ALDE care a rămas în Guvern şi-a dat demisia din partid.