Românii au prins gustul fructului avocado, un produs originar din Mexic. Şi când spunem asta ne bazăm pe cifre impresionante. Mai exact, România importă de 30 de ori mai mult avocado decât în urmă cu zece ani, potrivit datelor Eurostat.

Româncele îl preferă în salate, părinţii îl introduc în alimentaţia copiilor, iar bărbaţii, în special cei care fac sală, îl consumă datorită conţinutului bogat de vitamine, minerale şi grăsimi. Atenţie însă! Consumul excesiv de avocado dăunează grav greutăţii. 

Articolul continua dupa recomandari

Julio Rivera, asociat restaurant cu specific mexican: Avocado merge cu salata. Acum facem salata de spanac cu ton şi avocado, dar poţi să faci cu legumele sau ingredientele preferate.

Cine ar putea vorbi mai bine despre fructul minune dacă nu un mexican get-beget. Julio Rivera a ajuns în România în urmă cu 4 ani. Şi şi-a propus să deshidă apetitul românilor pentru specialităţile de la el din ţară. Aşa că şi-a deschis aici propriul restaurant. Iar avocado, evident, este vedeta meniului.

Julio Rivera: La noi, eu zic că e ca vinetele de la voi. Se pune în pâine, se poate în sandwich, cu carne de vită, fructe de mare, creveţi. Se potriveşte cu tot. Acum e gata guacamole şi de obicei se serveşte cu chipsuri, cu nachos.

Indiferent sub ce formă o fac, sunt mulţi cei care spun că mânâncă avocado destul de des. Poate chiar mai des decât fructele româneşti.

Îl consumăm, dar cu moderaţie. Nutriţioniştii spun că fructul are un conţinut foarte bogat de grăsimi, circa 30-40%, aşa că persoanele sedentare trebuie să fie atente.

Florin Bălănică, specialist în nutriţie: De 1-2 ori pe săptămână, la micul dejun combinat cu alte legume de culoare verde şi întotdeauna cu mişcare adaptată fiecăruia dintre noi.

În ultimul deceniu, importurile şi implicit consumul de avocado, au crescut în România de aproape 30 de ori. Şi au ajuns, potrivit statisticilor Eurostat, la peste 14 milioane de euro pe an. Principalele țări din care importăm avocado sunt Olanda, Germania și Franța.