Ne luăm astăzi rămas bun de la o legendă a cinematografiei. Kirk Douglas a murit la 103 ani. Anunţul a fost făcut de fiul său, Michael, iar omagiile au curs întreaga zi. Kirk Douglas lasă în urmă 90 de titluri mari şi o poveste de viaţă care se confundă cu un film.

Kirk Douglas! Un luptător asemenea personajului care l-a făcut faimos: Spartacus! 

Articolul continua dupa recomandari

Erou sau răufăcător, pugilist, marinar şi pictor, Kirk Douglas a interpretat peste 90 de roluri. Toate, magistral. A intrat în legendă pentru forţa cu care a dat viaţă personajelor, dar şi pentru că a luat apărarea cineaştilor persecutaţi, în anii 50, pentru opiniile lor politice. 

Kirk Douglas a avut el însuşi o viaţă de film. S-a născut la New York, într-o familie de evrei ruşi sub numele Isur Danielovic. La Academia de Artă Dramatică a intrat cu o bursă de studiu şi tot acolo şi-a luat numele Kirk Douglas. De trei ori nominalizat la Oscar, premiul s-a lăsat aşteptat până în 1996 când a primit o statuetă pentru întreaga carieră. 

Supravieţuitor al unui accident de elicopter în 1991, a suferit, cinci ani mai târziu, un accident vascular care i-a afectat vorbirea şi l-a adus în pragul sinuciderii. Cu ajutorul familiei, şi-a revenit însă şi a scris mai multe cărţi, inclusiv un volum de memorii. A avut şi câteva apariţii în filme, inclusiv alături de fiul său Michael, în 2003. 

Printr-un mesaj încărcat de emoţie, chiar Michael Douglas a anunţat trista despărţire: "Pentru lume, era o legendă, un actor din epoca de aur a filmelor, un umanist care era dedicat dreptății, iar cauzele în care a crezut au fost un standard către care noi toți am aspirat; dar pentru mine și pentru frații mei Joel și Peter el a fost simplu - tata, pentru Catherine - un socru minunat, pentru nepoții și strănepoții lui - un bunic iubitor, iar pentru soția lui, Anne, un soț minunat".

Kirk Douglas lasă în urmă trei copii şi o soţie alături de care a trăit 65 de ani. Al patrulea fiu al său a murit în 2004, după o supradoză. 

Funeraliile legendarului actor vor fi private, iar în loc de flori, familia îi încurajează pe fani şi prieteni să doneze pentru o organizaţie care are grijă de cei ce suferă Alzheimer.