Quinoa în loc de paste sau orez, susan sau mac în loc de crutoane şi chiar în loc de budincă. Sunt invenţiile bucătarilor, care au transformat seminţele în feluri principale de mâncare şi le-au ridicat la rang de artă. Pentru că au antioxidanţi şi pot preveni cancerul, nutriţioniştii recomandă o porţie de seminţe în fiecare zi.

Incaşii îi spuneau "cereala-mamă". Un aliment complet, cu gust neutru, ceea ce-l face ingredientul perfect în orice preparat. Quinoa poate ţine loc de blat de pizza sau de paste. Un sos cremos quattro formaggi, cu patru sortimente de brânză, completează textura crocantă a seminţelor. 

Articolul continua dupa recomandari

Dacă bucătarii din acest restaurant au pus quinoa în loc de paste, alţii o folosesc în sushi, în loc de orez.

Perfectă şi în supe sau salate, quinoa nu este la fel de procesată precum orezul sau făina albă. Pe lângă faptul că este uşor de digerat şi e bogată în proteine şi calciu, scade cantitatea de grăsimi din sânge. 

Şi chiar înlocuieşte cu uşurinţă proteinele de origine animală. În timp ce susanul are un conţinut mare de calciu, iar seminţele de floarea-soarelui sunt energizante.

Alexandra Alexescu, nutriţionist: "Eu le recomand zilnic. Sunt foarte sănătoase, jumătate din cantitatea de proteine este recomandat să o luăm din sursă vegetală."

Bogate în proteine şi fibre sunt şi seminţele de dovleac sau in. Chiar dacă sunt sănătoase, trebuie să le consumăm moderat. Nu mai mult de 30 de grame pe zi - pentru că au multe calorii. Bucătarul ne propune o salată verde cu ton proaspăt şi seminţe. 

O astfel de salată costă 45 de lei la restaurant , dar poate fi preparată uşor şi acasă. Un kilogram de quinoa bio se vinde cu 18 lei, în timp ce seminţele de chia pornesc de la 2 lei suta de grame