Săpăturile pentru fundaţia unui bloc de locuinţe au scos la iveală o descoperire istorică remarcabilă. Este vorba despre ruinele unor clădiri din vechea cetate Tomis şi vase din secolul cinci înainte de Hristos. Situl arheologic se află în Constanţa, iar proprietarii terenului sunt decişi să scoată la lumină vestigiile pentru publicul larg. Vor construi un muzeu în subsolul blocului de locuinţe şi promit că intrarea va fi gratuită.

Terenul se află în zona veche a Constanţei, aproape de Cazino. A fost cumpărat anul trecut de patru investitori, care plănuiau să ridice pe el un bloc de locuinţe. Însă, în timpul lucrărilor, muncitorii au descoperit ruinele unor clădiri din vechea cetate Tomis, dar şi alte obiecte cu valoare istorică inestimabilă.

Articolul continua dupa recomandari

AUREL MOTOTOLEA, arheolog şi muzeograf: Avem ulcioare, amfore, resturi de amforă, în stare fragmentară, castroane, farfurii. Tot ceea ce avem aici reprezintă, în linii mari, 1000 de ani de istorie.

După ce au văzut comoara de sub pământ, proprietarii terenului s-au gândit să o pună în valoare. Vor transforma subsolul blocului în muzeu. Şi promit că intrarea va fi gratuită. 

LUCIAN AIFTINCĂI, proprietar teren: Muzeul va avea o suprafaţă de aproximativ 300 de mp, o adâncime de călcare de 4 metri, care va fi aşezată la baza acelor ziduri, pe care vedeţi că le scot la iveală cu multă migală angajaţii noştri. 

Obiectele descoperite vor fi expuse la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

SORIN MARCEL COLESNIUC, director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: Sunt foarte importante pentru istoria noastră dobrogeană, în secolul 7 î Hr s-a întemeiat Cetatea Histria, secolul 6 - Tomis şi Callatis.

Muzeul subteran va fi al doilea de acest gen din judeţul Constanţa. În Mangalia, un astfel de loc a fost amenajat în subsolul unui hotel. Aici, se află ruinele vechii cetăţi Callatis. 

Este singurul hotel-muzeu din România. Vestigiile au fost descoperite acum 25 de ani, de către muncitorii care săpau fundaţia hotelului.