Cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol va ţine mâine seară toate privirile spre cer. Aproape două ore luna va sta cu totul în umbra Pământului. Şi se va colora treptat în nuanţe de roşu şi portocaliu. Vizibil din orice colţ al ţării, fenomenul va fi cu atât mai spectaculos, cu cât, în acelaşi timp, patru planete vor străluci deasupra României: Marte, Venus, Jupiter şi Saturn.

Eclipsa se datorează unei alinieri perfecte între Lună, Pământ şi Soare. Astrul natural al Terrei intră în penumbră la ora 20 şi 14 minute.nDar efectele cele mai spectaculoase au loc începând cu ora 20 şi 37 de minute

Articolul continua dupa recomandari

Timp de o oră şi 43 de minute Luna va avea nuanţe diferite de culoare. Începând de la clasicul galben deschis, către portocaliu, apoi roşu aprins cu tente de maroniu. Eclipsa totală se va vedea, în România, la ora 22 şi 29 de minute.

Eclipsa va mai fi vizibilă şi în Asia, Africa, o parte din Rusia şi Australia. Pe cer, în apropierea Lunii eclipsate de Pământ, va străluci puternic şi Planeta Roşie, care va căpăta şi ea o nuanţă de portocaliu.

Dacă rataţi eclipsa de mâine seară, trebuie să aşteptaţi încă 11 ani până la următorul fenomen de acest fel: în 2029, Luna va sta în umbra Pământului cu doar un minut mai puţin decât acum. Următoarea eclipsă totală va avea loc abia în anul 2047.