Sute de misterioase desene făcute în piatră, vechi şi de 12 mii de ani sunt, pentru arheologi, indiciile descoperirii unei civilizaţii dispărute. Desenele, numite petroglife, au fost găsite într-o zonă stâncoasă din vestul Indiei şi sunt vizibile mai mult din aer.

Mii de ani, misterioasele desene săpate în piatră din statul Maharashtra, din vestul Indiei, nu au fost observate de oameni. Sunt aproximativ astfel 400 de desene, numite petroglife, realizate în zona stâncoasă din regiunea Konkan.

Articolul continua dupa recomandari

Desenele se întind pe o suprafaţă uriaşă, în jurul a 52 de sate. Surprinzător, doar oamenii din 5 localităţi aveau cunoştinţă de existenţa lor.

Desene vechi de 12 mii de ani

Majoritatea petroglifelor erau acoperite de pământ, dar unele erau complet vizibile. Desenele reprezintă animale, păsări, oameni şi figuri geometrice. Specialiştii cred că, în comparaţie cu alte reprezentaţii similare din alte părţi ale planetei, cele din India sunt printre cele mai vechi petroglife din istorie.

"Din primele noastre estimări, în urma examinării petroglifelor, credem că au fost create în jurul anului 10.000 î.Hr.", spune Tejas Garge, directorul departamentului de arheologie din statul Maharashtra.

Desenele se văd cel mai bine din aer, aşa cum arată şi o filmare realizată cu drona.

Cei care au descoperit desenele sunt membrii unui grup de exploratori indieni condus de Sudhir Risbood şi Manoj Marathe, spune BBC. Pornind cele câteva petroglife care erau vizibile, au explorat regiunea şi au realizat că e un fenomen de amploare.

"Am mers mii de kilometri. Oamenii au început să ne trimită fotografii şi chiar am făcut apel la mai multe şcoli pentru a ne ajuta în cercetare. Am convins elevii să-şi întrebe bunicii şi alţi bătrâni din sate despre existenţa gravurilor. Ne-au furnizat astfel multe informaţii folositoare", a declarat Sudhir Risbood.

Misterul civilizaţiei dispărute care a realizat petroglifele

Arheologii indieni caută răspuns la întrebarea cine a făcut aceste desene. Specialiştii cred că este vorba despre o comunitate care se ocupa cu vânătoarea şi nu era familiarizată cu agricultura.

"Nu am găsit niciun desen legat de practicarea agriculturii. Dar sunt în schimb animale vânate şi multe desene de animale realizate în detaliu. Cei care le-au făcut avea cunoştinţe despre animalele sălbatice, inclusiv marine. Asta indică faptul că erau dependenţi de vânătoare pentru a se hrăni", declară Tejas Garge.

Dacă prezenţa animalelor marine precum rechinii, balenele sau ţestoasele poate fi explicată, un mare semn de întrebare ridică însă petroglifele care reprezintă hipopotami, rinoceri, care nu există în India. Oare este vorba despre oameni care au migrat din Africa sau oare aceste animale au existat cândva în India, se întreabă arheologii.

Pentru a găsi răspuns la întrebările despre această civilzaţie preistorică pierdută e nevoie însă de mult studiu. Pentru aceasta, statul indian a alocat un buget suplimentar de 240 de milioane de rupii (adică peste 2,8 milioane de Euro) pentru cercetarea aprofundată a celor peste 400 de petroglife.