Vremea extremă face ravagii în Europa. Într-un orăşel britanic a putut fi văzută o tornadă de foc, în timp ce zona de sud a ţării a fost lovit de furtuni violente. La polul opus, Polonia şi Croaţia rămân şi astăzi sub atenţionare de cod roşu de caniculă. În Peninsula Iberică, pompierii continuă lupta cu uriaşele incendii de vegetaţie favorizate de valul uriaş de căldură. 

Temperaturile extrem de ridicate au dat naştere unui fenomen neobişnuit în Marea Britanie. În comitatul Leicestershire din estul ţării, o tornadă de foc s-a format după ce un incendiu de vegetaţie a fost lovit de rafale puternice de vânt.

Articolul continua dupa recomandari

După ce temperaturile au atins şi 35 de grade, sudul Angliei a fost acaparat de furtuni violente însoţite de vânt, tunete şi fulgere. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, 27 de curse aeriene au fost anulate pe Aeroportul Stansted din Londra.

Canicula a domnit, câteva zile, şi în Franţa. La Paris, temperatura a urcat până la 38 de grade, iar localnicii dar şi turiştii veniţi din ţări cu climă mai temperată, s-au răcorit în fântânile din oraş. Căldura a fost urmată, brusc, de furtuni violente. 1.500 de oameni au rămas blocaţi în gări după ce traficul s-a oprit pe două importante linii ferate, din cauza copacilor doborâţi pe şine.

Furtuna a ajuns până în nordul Italiei, unde două persoane şi-au pierdut viaţa, strivite de o alunecare de teren. Un val de stânci s-a prăvălit de pe un versant al Alpilor. O şosea a fost blocată, iar 250 de turişti au fost evacuaţi cu elicopterele. Autorităţile spun că evacuarea pietrelor va dura cel puţin zece zile.

Între timp, temperaturile extrem de ridicate vor continua să afecteze vestul Poloniei şi întregul teritoriu al Croaţiei. Pentru aceste zone, meteorologii au emis cod roşu de caniculă.

În Peninsula Iberică, incendiile de vegetaţie continu să facă ravagii. Flăcările din sudul Portugaliei s-au apropiat primejdios de câteva staţiuni de vacanţă de pe malul mării. Focul a distrus câteva ferme, într-un sat cu 2.000 de locuitori.

O femeie a suferit arsuri grave, iar zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Peste 1.300 de pompieri, sprijiniţi de elicoptere, se străduiesc să apere zonele locuite.

Şi în Spania, 2.500 de persoane au fost evacuate dintr-un orăşel ameninţat de flăcări, la 80 de kilometri de Valencia. Serviciile de urgenţă sunt în alertă de cod roşu din cauza temperaturilor care au urcat, mai multe zile la rând, la peste 40 de grade, în Madrid şi în mare parte a ţării.