Vladimir Putin a depus jurământul de învestitură ca preşedinte al Rusiei, ceea ce dă startul celui de-al patrulea mandat al său în această funcţie.

Putin va rămâne preşedinte până în 2024, după ce s-a aflat la conducerea Rusiei aproape 20 de ani ca şi şef de stat sau de guvern.

Articolul continua dupa recomandari

Urmăriţi mai jos ceremonia de învestitură: 

Sâmbătă au avut loc proteste în toată ţara faţă de stilul autocratic al lui Putin de a conduce Rusia. Peste 1.600 de persoane au fost reţinute în 26 de oraşe, peste 700 de oameni fiind arestaţi doar la Moscova, conform site-ului de monitorizare a protestelor OVD Info.

Echipa lu Alexei i Navalny, liderul opoziţiei căruia i-a fost interzis să candideze împotriva  lui Putin, a organizat 90 de proteste în ţară pe care le-a numit „El nu este ţarul nostru”, făcând referire la Putin, care a fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin până în prezent.

Putin a câştigat din nou alegerile în 2004 pentru ca apoi să se retragă în 2008 în funcţia de prim-ministru, perioadă în care protejatul său, Dmitry Medvedev, a ocupat funcţia de preşedinte, deoarece este ilegal ca un preşedinte să aibă mai mult de două mandate consecutive.

Vladimir Putin a câşigat alegerile de anul acesta cu peste 76% din voturi, cel mai bun rezultat al său din istorie, dar au fost raportatate numeroase nereguli de către observatorii internaţionali.