Măsuri drastice în China, în încercarea de a limita răspândirea virusului misterios denumit "Wuhan", după orașul cu 11 milioane de locuitori în care a fost depistat prima oară. 41 de milioane de oameni sunt practic izolați, Marele Zid a fost închis turiștilor, la fel ca Orașul Interzis din Beijing și parcul Disneyland din Shanghai. Între timp, televiziunea de stat a transmis că "răspândirea virusului nu a fost împiedicată".

Cea mai vizitată secțiune a Zidului Chinezesc, care atrage zilnic zeci de mii de vizitatori, a fost închisă pentru a împiedica răspândirea coronavirusului ce ucis 26 de persoane și a infectat alte sute. Măsura a fost luată în mai multe zone cu potențial turistic.

Articolul continua dupa recomandari

Orașul Interzis din capitala Beijing nu mai poate fi vizitat, iar parcul Disneyland, ce are capacitatea de a primi zilnic 100.000 de turiști, și-a închis porțile. În acest moment, 13 orașe sunt sub regim de carantină, iar 41 de milioane de persoane au fost practic izolate de restul țării. 

Transportul rutier, feroviar, maritim și aerian a fost restricționat, iar în numeroase locații au fost instalate filtre în care oamenii sunt testați cu termometrul pentru semne de infecție.

Măsurile vin la doar două zile după reuniunea Organizației Mondiale a Sănătății, care a fost pe punctul de a declara o "urgență la nivel global".

Anunț îngrijorător la televiziunea de stat chineză

Guvernul chinez va lua "măsuri mai stricte" deoarece "răspândirea virusului nu a fost împiedicată", a anunțat televiziunea de stat din China, potrivit Reuters.

Autoritățile au sfătuit populația să evite adunările publice, iar din orașul Wuhan, punctul zero de unde s-a răspândit infecția, nu se mai poate ieși. Potrivit CNN, oficialii chinezi au recunoscut că în metropolă medicii se chinuie să facă față la numărul mare de pacienți, precizând că vor lua măsuri iar niciun pacient nu va fi refuzat.

Între timp, autoritățile chineze au început construcția unui spital special, cu 1.000 de paturi, ce ar urma să fie funcțional în doar 10 zile.

Totodată, Beijing și Shanghai sunt sub cea mai înaltă alertă de sănătate publică, o măsură care le permite oficialilor să controleze resurse esențiale precum apa, electricitatea și mâncarea.

Lanțul de restaurante McDonalds a decis să închidă, începând de vineri, restaurantele din orașele Wuhan, Ezhou, Huanggang, Qianjing și Xiantao, toate aflate în provincia Hubei. Nu a fost comunicată o dată la care acestea se vor redeschide.

Potrivit CNBC, cazuri de infecție cu coronavirusul Wuhan au fost confirmate în China (830) Singapore (1), Hong Kong (2), Thailanda (5), Vietnam (2), Japonia (2), Taiwan (1), Coreea de Sud (2) și Statele Unite (1).