Virusul necunoscut care a lovit China pare scăpat de sub control, iar cazurile s-au triplat, pe măsură ce infecția se răspândește la Beijing și Shanghai. 

Numărul de persoane infectate noul virus a crescut de trei ori doar în weekend, focarele răspândindu-se de la Wuhan şi în alte orașe importante, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de bbc.com.

Articolul continua dupa recomandari

Virusul necunoscut din China se extine şi în alte ţări

Există acum peste 200 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus, în majoritate în Wuhan, deși boala respiratorie a fost detectată și la Beijing, Shanghai și Shenzhen. Au murit trei persoane, iar Japonia, Thailanda și Coreea de Sud au raportat şi ele cazuri de îmbolnăvire.

Noua tulpină de coronavirus, care provoacă un tip nou de pneumonie, poate trece de la o persoană la alta, au confirmat autorităţile chineze. Deși se crede că virusul îşi are originea dintr-o piaţă locală, oficialii și oamenii de știință încă trebuie să stabilească exact modul în care s-a răspândit.

Experți din Marea Britanie au declarat pentru BBC că numărul persoanelor infectate ar putea fi încă mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, cu estimări mai apropiate de 1.700.

Ce se ştie despre noul virus

"2019-nCoV", așa cum a fost etichetat noul virus, se presupune a fi o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost identificată anterior la om. Oamenii de știință cred că o sursă animală este "cea mai probabilă sursă primară", iar apoi virusul s-a transmis cumva la om. Semnele de infecție includ simptome respiratorii, febră, tuse, dificultăți de respirație. Oamenii sunt sfătuiți să evite contactul direct cu animalele vii, să gătească bine carnea și ouăle și să evite contactul cu oricine manifestă simptome de răceală sau gripă.

Autoritățile din Wuhan au declarat luni că au fost confirmate 136 de cazuri în weekend, o a treia persoană murind din cauza virusului. Cu doar două zile înainte fuseseră raportate doar 62 de cazuri confirmate în oraș. În noaptea de duminică, oficialii au spus că 170 de persoane din Wuhan erau încă tratate în spital, inclusiv nouă în stare critică.

Beijing a confirmat și primele cazuri, cu cinci persoane infectate. Shanghai a confirmat luni primul său caz - o femeie de 56 de ani, care venea din Wuhan.

În orașul Shenzhen, oficialii au declarat că un bărbat în vârstă de 66 de ani a prezentat simptome ale virusului în urma unei călătorii în vizită la rude din Wuhan. De asemenea, presa chineză de stat a raportat alte 14 cazuri în provincia Guangdong.

Patru cazuri au fost confirmate în străinătate - două în Thailanda, unul în Japonia și unul în Coreea de Sud - toate implicând persoane care sunt fie din Wuhan, fie au vizitat orașul.

În Coreea de Sud, centrele coreene pentru controlul și prevenirea bolilor au spus că o femeie chineză de 35 de ani suferă de febră și probleme respiratorii după ce s-a întors din Wuhan. A fost izolată și tratată la un spital local.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că în prezent nu a recomandat restricții privind călătoriile sau comerțul, dar a oferit îndrumări țărilor care se pregătesc pentru prevenţie.

Aeroporturile din Singapore, Hong Kong și capitala japoneză Tokyo au luat măsuri pentru mai mulţi pasageri care veneau din Wuhan, iar autoritățile americane au anunțat săptămâna trecută măsuri similare pe trei aeroporturi majore din San Francisco, Los Angeles și New York.