Viktor Orban cere scuze de la liderii Partidului Popular European, după ce i-a făcut "idioți utili" pe cei care cer excluderea formațiunii Fidesz din grupul conservator din Parlamentul European (PE). Premierul ungar a refuzat, însă, să facă compromisuri în ceea ce privește migrația și "protecția culturii creștine".

Premierul maghiar le-a scris mai multor lideri ai partidelor care fac parte din PPE, pentru a-şi cere scuze pentru declaraţii pe care le-a făcut şi care ar ar putea fi considerate ofensatoare la adresa politicii Uniunii Europene (UE) în domeniul migraţiei.

Articolul continua dupa recomandari

Viktor Orban folosise expresia "idioți utili" pentru a-i caracteriza pe cei care cer excluderea partidului său din marea familie europeană.

Exploderea, o soluție care nu este "rezonabilă"

Potrivit unei copii a scrisorii adresate liderului politic belgian Wouter Beke, preşedintele CD&V (creştin-democraţi flamanzi) - pe care Reuters precizează că a obţinut-o -, Viktor Orban îi cere să revină asupra propunerii sale de excludere a Fidesz din PPE.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a precizat că premierul le-a trimis scrisori asemănătoare liderilor celor 13 formaţiuni din PPE care cer ca el şi Fidesz să fie daţi afară din grupul parlamentar european.

Scrisoarea lui Viktor OrbanVezi 2 imagini în Galerie

Viktor Orban consideră că excluderea din PPE nu este o cale rezonabilă pentru a rezolva diferențele dintre partidele aceleiași familii politice. Totodată, premierul ungar a refuzat să-și schimbe poziția pe teme precum migrația, protecția culturii creștine sau viitorul Europei.

Budapesta, înțesată cu afișe de propagandă

Premierul populist şi suveranist ungar şi-a lansat campania în alegerile europene înţesând străzile Budapestei cu afişe prin care îi acuză pe preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi pe miliardarul american de origine ungară George Soros de faptul că ar complota în vederea atragerii a şi mai mulţi migranţi musulmani în Europa.

PPE, cel mai important grup în cadrul PE, a anunţat că problema unei eventuale excluderi a Fidesz urmează să fie dezbătută la 20 martie.

Manfred Weber, care candidează la preşedinţa CE, consideră că discursul eurosceptic al lui Orban aduce atingere valorilor fundamentale ale PPE.

sursa: news.ro