Presa din Italia a publicat ieri imagini şocante surprinse de camerele de supraveghere, într-un azil din localitatea italiană Roccagorga, provincia Latina. 

În înregistarare se vede cum o bătrână încearcă să se elibereze din cuşca în care a fost imobilizată. O misiune imposibilă pentru biata femeie, din cauza barelor metalice aplicate de angajaţii azilului în jurul patului. 

Articolul continua dupa recomandari

Il Gazzettino scrie că alerta a fost dată de rudele bătrânei, care au depus plângere la autorități pentru a denunța modul în care aceasta este tratată în cămin. A fost demarată, astfel, operaţiunea "cuşca", în urma căreia şapte persoane, dintre care trei românce, au fost puse sub arest la domiciliu.

Convorbirile telefonice din interiorul azilului înregistrările video au scos la iveală fapte oribile. 

Carabinierii au descoperit că o ţineau pe bătrână închisă în cușcă, fără servicii igienice, o loveau, umileau și insultau.

„Episoade de autoritarism și violență comise de proprietar și de angajații căminului, în detrimentul oaspeților vârstnici cu posibilități limitate de mișcare”, transmit carabinierii.

Vezi 2 imagini în Galerie

Mai mult, femeia bătrână în cauză, victima multora dintre aceste episoade, era „practic obligată să trăiască doar în spațiul limitat al propriului pat, datorită unor bare metalice aplicate care formau o cușcă în adevăratul sens al cuvântului”.

Potrivit avocatului acuzării, "femeia bătrână găzduită în azil a fost încuiată de mai multe ori cu cheia în propria sa cameră, cameră care era și lipsită de servicii igienice". Femeia era adesea „trasă de păr” și era „pălmuită, îmbrâncită și insultată la greu”, mai spune avocatul.

Judecătorul pentru anchete preliminarii de la Tribunalul din Latina, Pierpaolo Bortone, a dispus arestul la domiciliu atât pentru titularul căminului de bătrâni și soția sa, cât și pentru cinci angajate, dintre care trei sunt românce.

Azilul a fost închis și pus sub sechestru, bătrânii care erau găzduiți acolo fiind mutați în alte cămine din zonă.