Preşedintele american Donald Trump le-a cerut statelor membre NATO să mărească cheltuielile pentru securitate până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), în timpul summit-ului NATO, de la Bruxelles, scrie Bloomberg.

„Preşedintele Trump a setat o nouă ţintă – 4%. El a plecat după acest anunţ. NATO nu este un loc în care se poate cumpăra securitatea. Dar, pe de altă parte, preşedintele Trump are dreptate, fiecare ţară ar trebui să îşi dezvolte capacităţile iar faptul că Bulgaria nu cheltuieşte destul pentru apărare este evident”, a declarat preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.

Articolul continua dupa recomandari

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat cererea lui Trump, dar a precizat că nu s-a ajuns la un acord între statele membre în această privinţă.

El a declarat în timpul unei conferinţe de presă că membrii NATO au căzut de acord pentru a crea noi echipe care să gestioneze războaiele hibride, cum ar fi atacurile cibernetice.

De asemenea, el a declarat că NATO va lansa o nouă misiune de pregătiri militare în Irak, condusă de Canada.

Stoltenberg a precizat că anul trecut a avut loc cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare de la Războiul Rece.

Sursa: News.ro