Preşedintele american Donald Trump va impune taxe de 25% pentru bunuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă şi-a motivat decizia acuzând Beijingul de furt intelectual.

Tarifele impuse de Donald Trump vor afecta peste 800 de produse de import din China, în valoare de 34 de miliarde de dolari, şi vor intra în vigoare pe 6 iulie. Casa Albă a transmis că ia în calcul taxe şi pentru alte produse în valoare de 16 miliarde de dolari.

Articolul continua dupa recomandari

Dacă China va răspunde, după cum a comunicat deja că va face, SUA vor impune mai multe taxe, a declarat Trump.

Trump a afirmat că taxele sunt „esenţiale pentru a preveni mai multe transferuri necinstite de  tehnologie americană şi de proprietate intelectuală în China”.

Decizia a provocat furie la Beijing. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat că toate discuţiile despre piaţa de schimb dintre China şi SUA nu vor mai avea rost dacă Washingtonul va impune aceste sancţiuni:

Dacă SUA vor lua măsuri unilaterale şi protecţioniste care afectează interesele Chinei, vom răspunde imediat prin luarea deciziilor necesare pentru a apăra drepturile noastre legitime”, a spus oficialul de la Beijing.

"Statele Unite au lansat un război comercial", a declarat ministrul chinez al Comerţului.

Potrivit BBC, FMI a avertizat că politicile Administraţiei Trump privind piaţa de schimb vor afecta economia americană şi vor submina sistemul de schimb internaţional.

Donald Trump s-a arătat nemulţumit de balanţa schimburilor comerciale cu China încă de când era în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016, pe care le-a câştigat. În noiembrie anul trecut, el a ridicat problema şi în cursul vizitei întreprinse în China. În martie, Trump a fost acuzat, de asemenea, de declanşarea unui război comercial cu China, după ce a semnat un decret de impunere de taxe suplimentare pe bunuri importate din această ţară.

Sursa: News.ro