Ploile diluviene provocate de fenomenul El Nino şi care s-au abătut în ultimele zile asupra Peru au continuat duminică provocând inundaţii, alunecări de teren şi un bilanţ total de 75 de morţi, relatează AFP.

Potrivit Institutului naţional de apărare civilă (INDECI), 75 de persoane au murit peste 625.000 au fost afectate de intemperii şi alte 70.000 şi-au pierdut casele. 

Articolul continua dupa recomandari

Crucea Roşie din Peru a desfăşurat echipe de salvare în zonele cele mai afectate pentru a putea furniza pături, apă şi echipamente medicale şi hrană, a informat organizaţia internaţională într-un comunicat.

"Nordul ţării nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie de la sfârşitul anilor 1990", a declarat Walter Cotte directorul general Crucii Roşii pentru continentul american, subliniind că multe persoane au pierdut tot ceea ce aveau. 

Capitala ţării, Lima, ai cărei locuitorii suferă efectele fenomenului meteo El Nino din ianuarie, este deosebit de afectată cu mii de sinistraţi şi perspectiva întreruperii furnizării de apă potabilă. 

Guvernul a deblocat un ajutor de urgenţă de 760 de milioane de dolari în faţa ploilor abundente provocate de încălzirea apelor oceanului Pacific şi de absenţa vânturilor dinspre Ecuator.

Ploile care au afectat această ţară în ultimele săptămâni sunt similare celor determinate de El Nino, în 1998, care au provocat inundaţii în urma cărora au murit 500 de persoane.

Citeşte şi: Şase români, condamnaţi la 47 DE ANI DE ÎNCHISOARE în Marea Britanie, după ce au furat bijuterii de peste 3 milioane de lire sterline

Fenomenul El Nino care a provocat cele mai multe victime a fost cel din iarna 1982-1983, când 9.000 de persoane au pierit, mai ales din cauza epidemiilor.

Citeşte şi: PRIMELE IMAGINI cu soţia ucigaşului tinerei de 24 de ani din Oradea: Este incredibil cum arată aceasta (FOTO&VIDEO)

Sursă: Agerpres.ro