Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din lume, a murit. Celebrul fizician britanic abia împlinise 76 de ani.

Anunţul morţii savantului a fost făcut de purtătorul de cuvânt al familiei. Potrivit acestuia astrofizicianul Stephen Hawking a încetat din viaţă în linişte, la locuinţa sa din Cambridge, în această dimineaţă. 

Articolul continua dupa recomandari

"Suntem profund întristaţi că tatăl nostru iubit a murit astăzi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar, a cărui muncă şi moştenire vor dăinui mulţi ani", au anunţat copiii lui Hawking, Lucy, Robert şi Tim

Stephen Hawking a murit! Celebrul fizician britanic abia împlinise 76 de aniVezi 3 imagini în Galerie

Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, în Oxford/ Anglia. Decenii la rând, savantul a fost imobilizat într-un scaun cu rotile.

La vârsta de 21 de ani, Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă - scleroză laterală amiotrofică - comunicând cu ajutorul unui muşchi facial care era conectat la un senzor şi la un sistem vocal computerizat. 

Geniul Stephen Hawking

Fizicianul Stephen Hawking, cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului.

Este autorul popularelor cărţi „O scurtă istorie a timpului" (1988) şi „Universul într-o coajă de nucă" (2001). Cea mai mare parte a vieţii sale a fost profesor la Cambridge, iar în comunitatea ştiinţifică este cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica găurilor negre, graviaţie şi relativitate. Geniul său a fost comparat cu Albert Eistein şi cu Isaac Newton. 

Stephen William Hawking şi-a canalizat activitatea pe alăturarea relativităţii - natura spaţiului şi a timpului - şi teoria cuantumului - cum cele mai mici particule s-au născut în Univers - pentru a demonstra crearea şi funcţionare Universului. 

În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani. Boala a evoluat gradual şi l-a lăsat în imposibilitatea de a se mişca, ţintuit într-un scaun cu rotile, aproape paralizat şi neputând să vorbească decât cu ajutorul unui dispozitiv (sintetizator de voce). 

În 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society.

Cinci ani mai târziu, a devenit Lucasian Professor la Universitatea Cambridge, unde se mutase de la Oxford, pentru a studia astronomia teoretică şi cosmologia.

Stephen Hawking a murit. Celebrul fizician britanic abia împlinise 76 de aniVezi 3 imagini în Galerie

Acest titlul fusese deţinut de Newton ultima dată.

„Scopul meu este simplu. Este completa înţelegere a universului, de ce este cum este şi de ce există”, a spus el la un moment dat. 

„Încerc să duc un trai cât mai normal posibil şi să nu mă gândesc la starea mea sau să regret lucrurile pe care mă împiedică să le fac, care nu sunt atât de multe”, spunea Stephen Hawking despre viaţa lui.

Geniul lui i-a adus celebritate la nivel global. Cartea lui din 1988 a căutat să explice oamenilor din afara zonei ştiinţifice teoriile fundamentale ale universului şi a devenit un bestseller. A fost urmată de „Universul într-o coajă de nucă”, în 2001.

A apărut în „Star Trek" şi „The Simpsons”

În 2007, Hawking a publicat cartea pentru copii „George şi cheia secretă a universului”, împreună cu fiica lui Lucy, prin care a încercat să explice cum funcţionează sistemul solar, asteroizii, găurile negre şi alte corpuri cereşti.

A avut apariţii scurte în „Star Trek: The Next Generation" şi „The Simpsons”, iar vocea s-a auzit pe înregistrări ale trupei Pink Floyd.

Hawking, despre Trump: "Un demagog"

Dincolo de ştiinţă, Hawking a fost un activist politic. Înainte de cele mai recente alegeri prezidenţiale din SUA, l-a descris pe Donald Trump ca „un demagog care pare să conteste cel mai comun numitor”.

În plus, el a prevenit Marea Britanie, înainte de referendului  din 2016 privind părăsirea Uniunii Europene: „Sunt duse zilele când puteam să stăm singuri împotriva lumii”.

Povestea de dragoste

Stephen Hawking s-a căsătorit cu Jane Wilde în 1965, iar împreună au avut trei copii. Cuplul s-a despărţit după 25 de ani, iar el s-a căsătorit cu asistenta sa Elaine Mason, însă mariajul s-a destrămat după ce el a fost acuzat de abuz.

Povestea de dragoste dintre Hawking şi Wilde a fost spusă în filmul „The Theory of Everything”, apărut în 2014, care i-a adus actorului britanic Eddie Redmayne un trofeu Oscar la categoria „cel mai bun actor în rol principal”.

Triumful la Oscar a fost sărbătorit de Hawking, care a declarat că au fost mai multe momente când, vizionând filmul, avea senzaţia că se vede pe el.

Omul de ştiinţă a fost subiectul unui documentar, „Hawking”, în care vorbeşte despre propria viaţă: „Pentru că fiecare zi poate fi ultima pentru mine, vreau să profit de fiecare minut”.

Stephen Hawking se poate să fi avut cea mai bună descriere despre oameni și creațiile noastre:

„Cred că virușii de computer ar trebui considerați viață. Cred că asta spune ceva despre ființa umană, dacă singura formă de viață pe care am creat-o este pur distructivă. Am creat viață după chipul nostru“.