Este stare de asediu în Sri Lanka. Opt atacuri cu bombă au avut loc în paradisul turistic, în ziua în care creştinii din această ţară au sărbătorit Paştele. Ultimul bilanţ, anunţat cu puţin timp în urmă, este cutremurător! 290 oameni au fost ucişi şi peste 500 au fost răniţi. Ţinte au fost trei biserici romano-catolice şi mai multe hoteluri de lux. În mijlocul terorii au fost prinşi şi opt elevi de la un liceu din Iaşi şi profesorul lor. Se aflau într-un schimb de experienţă, iar acum au fost adăpostiţi într-o bază militară. Alte câteva zeci de români se mai află în Sri Lanka, printre ei şi reporterul Observator Sonia Simionov. Nicio grupare nu a revendicat atentatele fără predecent. Şapte indivizi bănuiţi că au legătură cu acest masacru au fost arestaţi. Autorităţile au instaurat legea marţială. Atenție, imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional.

Sărbătoarea Paștelui s-a trasformat într-un infern pentru creștinii din Sri Lanka. Primul val de atacuri a lovit în inima comunității romano-catolice între orele 8 şi 9 dimineaţa. Chiar în timpul liturghiei, în trei biserici din orașele Colombo, Negombo şi Batticaloa explodau, aprope simultan, trei bombe.

Articolul continua dupa recomandari

Sub ochii miilor de oameni se desfășura cel mai sângeros atac asupra comunității creștine din această țară. Construitã pe modelul catedralei Reims din Franța, catedrala romano-catolică Sfântul Sebastian din Negombo a rămas doar un schelet.

Acoperișul este distrus, iar băncile sunt pline de sânge. A fost un măcel în timpul slujbei de Paște. Numai aici au murit 70 de oameni dupã ce un kamikaze a detonat încărcătura pe care o avea asupra lui.

În biserica Sfântul Anthony, una dintre cele mai cunoscute din capitalã, erau aproximativ 600 de oameni.

Turiştii au fost şi ei o ţintã. Explozii s-au produs în trei hoteluri de lux din Colombo.

Explozii în lanț în Sri Lanka

Alte două deflagraţii s-au produs câteva ore mai târziu. Imediat, Capitala s-a transformat în fortăreaţă.

Suntem la aproximativ 50 de kilometri de Colombo, in localitatea Bentota. Pe toate strazile e plin de politie. Până acum, la ora locala 18, au fost arestate 7 persoane. În continuare sunt căutate persoane care au legătură cu cele opt atacuri. În acest moment, Colombo este blocat. Nu se intră, nu se iese din oraș - Sonia Simionov, reporter special Observator

Sonia Simionov a stat de vorbã cu oamenii din Sri Lanka, la scurt timp dupã atentate.

Din câte am înteles de la localnici, astăzi este o zi de sărbătoare în Sri Lanka și este mult mai aglomerat decât de obicei. Este foarte posibil ca teroriștii să fi știut acest lucru. Motiv pentru care locurile pe care le-au ales erau dintre cele mai aglomerate - Sonia Simionov, reporter special Observator

Zonele în care au avut loc atacuri au fost evacuate. Un turist român a surprins imagini şocante.

Opt copii din Iași, prinși în infernul din Sri Lanka

Opt copii români au fost prinşi în infernul din Sri Lanka. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat formarea unei celule de crizã la Bucureşti.

Pentru moment au fost trimiși într-o unitate militară în apropiere de Colombo. Mai sunt și alte persoane care au sunat la noi, aproximativ 16 persoane. Am încercat să îi contactăm pe românii de acolo, în mare măsură am reușit, toți au spus că nu sunt afectați până acum de atentatele teroriste - Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe

Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe, grupul de elevi va pleca din Sri Lanka peste patru zile.

De altfel, șefii misiunilor diplomatice europene din această ţară au avut ieri o întâlnire de urgenţă şi au decis activarea unui număr unic de contact.

Douã femei din Marea Briatnie, mamã şi fiicã, au fost primele victime identificate. Cu câteva minute înainte de a-şi pierde viaţa în atac, postaserã o pozã de la micul dejun.

Medicii abia fac față numărului mare de victime

Între timp, în spitale medicii abia au fãcut față numărului mare de răniți. Autoritățile au lansat un apel către populație să doneze sânge. Mobilizarea a fost impresionantă.

Condamn acest act care a provocat atâta suferință. Cer Guvernului să afle cine sunt cei responsabili pentru acest atac și să îi pedepsească fără milã - Malcom Ranjith - Cardinalul Bisericii Catolice din Sri Lanka

Ancheta a început imediat. 13 suspecţi au fost arestaţi. Deşi nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru atacuri, guvernul susţine că vinovaţii au fost identificaţi şi sunt extremişti religioşi.

Am ordonat să fie capturaţi toţi cei răspunzători pentru aceste fapte. Vom da forţelor de ordine puteri depline. Nu putem permite asemenea crime - Ranil Wickremensinghe, prim-ministrul din Sri Lanka

Lege marțială în Sri Lanka, a fost blocat accesul pe rețelele sociale

Trei poliţişti au fost ucişi într-un schimb de focuri, în cursul unui raid la o pensiune din Colombo, în căutarea suspecţilor. Iar seara, geniştii au detonat, în mod controlat, o bombă improvizată, în apropierea aeroportului internaţional.

Reacţii au fost pe tot mapamondul. În mesajul Urbi et Orbi, Papa Francisc a spus cã atentatele din Sri Lanka au îndoliat duminica Paştelui Catolic.

Îi încredințez Domnului pe cei care au pierit tragic și mă rog pentru cei răniți și pentru toți cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic - Papa Francisc

Autoritãţile din Sri Lanka au instaurat Legea Marțială şi au blocat accesul la reţelele sociale. O ţară întreagă, plină de turişti străini, este în stare de şoc.