Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii că fac în secret experimente cu arme biologice într-un laborator în Georgia, în urma cărora ar fi murit cel puţin 70 de cetăţeni georgieni.

Potrivit ruşilor, experimentele se fac la centrul Richard-Lugar, inaugurat în 2011 în localitatea Alekseevka şi finanţat de Pentagon.

Articolul continua dupa recomandari

Angajaţii americani care lucrează acolo au imunitate diplomatică şi nu pot fi controlaţi de autorităţile georgiene, se arată într-un raport al armatei ruse, prezentat într-o conferinţă de presă la Moscova. Armata precizează că s-a bazat pe informaţii oferite de Igor Giorgadze, ministru georgian al Securităţii Statului în perioada 1993-1995.

Georgia a reacţionat după acuzaţiile lasate de Moscova, pe care ministrul Sănătăţii le-a calificat drept absurde.

“Activitatea centrului este total dedicată protecţiei sanitare a populaţiei”, a precizat şi Centrul naţional georgian de Control al Bolilor şi pentru Sănătate Publică.

La laboratorul Lugar s-ar fi făcut, sub pretextul unor tratamente, experimente asupra unor cetăţeni georgieni, care s-au soldat cu 73 de decese, se arată în raport, în care se menţionează că laboratoare asemănătoare cu acesta există şi în Ucraina, Azerbaidjan şi Uzbekistan.

Pentagonul a respins acuzaţiile ruşilor, precizând că Richard-Lugar este pur şi simplu un “centru medical şi veterinar”.