Articolul continua dupa recomandari

Statul degeaba e ocupatia de baza a romanilor de etnie rroma stabiliti intr-un bloc-turn din Druisburg. Cu atata timp liber, fac si legea in zona.  “Arunca in noi cu pietre si ne sparg geamurile”, spune un localnic.

Orasul german a devenit centrul dezbaterii din Marea Britanie despre imigrantii din Romania si Bulgaria. Asa ca, jurnalistii de la tabloidul Daily Mail au venit sa-i vada pe romanii care au speriat Druisburg-ul. Au aflat ca, din cauza lor, localnicii au ajuns la limita rabdarii.

Valul de imigranti saraci pune la incercare bugetul autoritatilor locale. Cursuri de limba germana, scolarizarea, alocatii pentru copii si asigurarea de locuinte. De la 1 ianuarie 2014, primaria din Duisburg va cheltui cu ei 15 milioane de euro. “Sunt atatia oameni saraci in Germania si nimanui nu ii pasa de ei. Dar pe oamenii acestia care pot sa spun ca sunt ca de pe alta planeta, ii lasa in tara”, sustine un alt localnic.

Pe multi insa, tocmai saracia ii tintuieste in tara. In multe comunitati rrome din Romania, oamenii nici nu isi permit sa caute o viata mai buna in alta parte. Chiar daca ar da casele ridicate cu mana lor, pe bucati, pentru un apartament in Germania sau Marea Britanie, oamenii nu au cu ce sau cum sa plece. Le e greu acum si sa viseze la viata de afara. Asa ca dezbaterea despre imigranti se trateaza aici cu resemnare.