Cresterea productiei autohtone de petrol si gaze si atragerea rutelor de transport a energiei catre Romania trebuie sa fie prioritatile tarii noastre, considera Iulian Iancu, presedintele sucursalei locale a Consiliului Mondial al Energiei. “Trebuie sa ne definim strategia energetica in care noi sa ne definim mixul de energie pe care il vrem. Noi vrem nuclear, noi vrem carbune, noi vrem energie regenerabila le vrem pe toate?”, se intreaba Iancu.

Articolul continua dupa recomandari

In plus, autoritatile trebuie sa depuna eforturi pentru diversificare surselor de furnizare a energiei. “Sa folosim aceasta oportunitate sa ne punem in opera cele doua proiecte cruciale pentru Romania, Nabucco Vest si Azerbaidjan”, a mai spus presedintele sucursalei locale a Consiliului Mondial al Energiei.

In afara combustibililor fosili, energiile alternative reprezinta o oportunitate pentru Europa de est si centrala. Dar, avertizeaza expertii, subventiile nu trebuie sa ii ruineze pe consumatori.

O crestere brusca a costului energiei electrice a fost scanteia care a scos mii de oameni in strada in Bulgaria. Dar, potrivit expertilor in domeniu, nu sistemul energetic a fost de vina, ci situatia economica a tarii vecine. “Pretul energiei electrice in Bulgaria este cel mai mic din Uniunea Europeana”, a precizat expertul Lulin Radulov

Forumul Mondial al Energiei este o organizatie neguvernamentala cu sediul in New York.