Protestele violente din Barcelona îi afectează pe românii stabiliţi acolo. Tot mai mulţi iau în calcul să se mute în oraşe mai liniştite. În Catalonia, situaţia rămâne explozivă, pe măsură ce apelurile pentru independenţă se intensifică.

În stradă, pentru a şaptea noapte, protestatarii au cerut din nou eliberarea liderilor închişi pentru rebeliune. Paşnic, de data aceasta, doar cu telefoanele aprinse ridicate în aer. 

Articolul continua dupa recomandari

Cu câteva ore înainte, mulţimea s-a oprit în faţa guvernului local şi a aruncat, în mod simbolic, sute de pungi de gunoi în curtea instituţiei. 

Pentru prima dată într-o săptămână nu s-a înregistrat nicio altercaţie. 600 de oameni au fost răniţi în violenţele din ultimele zile, iar sute de afaceri resimt efectele protestelor. Printre cei afectaţi sunt şi mulţi români.

Doru Roşu, proprietarul unui magazin alimentar din Barcelona: La nivel de afacere, vânzările au scăzut la jumătate

Alina, lucrător comercial în Barcelona: Lumea a evitat să vină în Barcelona, să iasă cu maşinile, cred că şi foarte mulţi catalani au evitat să iasă din casă. Avem clienţi care ne-au spus că le-a fost frică să iasă în stradă

Aurel Bundă, preot român din Barcelona: Avem o şcoală parohială şi nu au putut copiii să vină. Avem activităţi şi în timpul săptămânii, în special seara, când oamenii ies de la muncă şi pot să vină la Biserică. Săptămâna asta nu am putut

Prinşi într-un război care nu este al lor, românii din Barcelona se gândesc chiar să se mute. Andrada conduce o afacere în domeniul imobiliar. 

Andrada Camelia Manta, proprietar agenţie imobiliară: Dacă într-o săptămână nu se va ameliora situaţia, ne vom duce spre Madrid. De 10 ani sunt aici şi nu am văzut ceva similar

Şeful de la Moncloa a venit astăzi în Barcelona, după o săptămână de proteste violente. Evident că sunt oameni care scandează: Libertate deţinuţilor politici! 

Astăzi, Pedro Sanchez a ajuns în Barcelona şi i-a vizitat pe poliţiştii răniţi în violenţele de vineri. Premierul i-a trimis şi o scrisoare liderului catalan Quim Torra în care i-a cerut să condamne ferm violenţele.