Bilanțul epidemiei de coronavirus în Spania este în creștere. Sunt aproape 1.800 de morţi, dintre care 375 au fost confirmați duminică. Printre cei 28 de mii de infectaţi sunt şi două persoane din Ambasada României în Spania. 

Filmată în departamentul de urgenţă al spitalului Severo Ochoa de Leganes din Madrid, o înregistrare video surprinde situaţia critică. Holurile sunt pline de saloane improvizate.

Articolul continua dupa recomandari

Abia dacă este loc să treci printre tărgi şi paturi mobile pe care zac zeci de oameni. Cei mai mulţi, conectaţi la oxigen.

ADELINA PÂRVU, reprezentantă Asociația Românilor din Mostoles, Madrid: Este o situație disperată! Nu este loc, este totul plin. Nu mai fac față. Asistenții spun că lucrează 12 ore pe zi, deci sunt epuizați. Abia acum au început să se facă într-adevăr testele. Până acum nu aveau nici teste pe care să le facă. Nu ne imaginam că vom ajunge a fi o a doua Italie.

240 de oameni sunt internaţi la urgenţă, doar în acest spital. De trei ori peste capacitatea maximă de 80 de locuri.

Unii pacienţi aşteaptă câte 30 de ore înainte de a fi repartizaţi în alte spitale. Sistemul sanitar spaniol este în pragul colapsului.

PEDRO SANCHEZ, premierul Spaniei: Din păcate, numărul cazurilor diagnosticate şi numărul deceselor va creşte zilele următoare. Ne aflăm într-un moment critic şi ne aşteaptă zile critice!

Un spital de campanie ce va deveni funcţional în câteva zile se construieşte într-un centru expoziţional din Madrid.

Cinci mii de pacienţi vor fi relocaţi aici. Potrivit specialiştilor, bolnavii cu forme uşoare de COVID se recuperează în două săptămâni.

Cazurile grave pot avea nevoie şi de şase săptămâni. În Madrid se înregistrează, în medie, un deces la fiecare 16 minute.

Virusul a ucis şi o celebritate a sportului: Lorenzo Sanz, fostul preşedinte al clubului Real Madrid.

PEDRO SANCHEZ, premierul Spaniei: Din păcate, ce este mai rău abia urmează, ne aşteaptă zile critice. Încă nu am atins punctul maxim al epidemiei, punctul critic care ne va forţa limitele material şi capacitatea morală, dar şi tenacitatea ca şi societate.

Mai multe hoteluri au fost deja amenajate pentru a găzdui pacienţii cu forme uşoare. Altele s-au oferit să cazeze medici şi personal sanitar, care au nevoie să se odihnească fără să îi pună în pericol pe apropiaţi.

Studenţi, pensionari şi voluntari, peste 50 de mii de oameni au fost chemaţi în ajutorul personalului medical.

Aproximativ un milion şi jumătate de măşti vor fi distribuite spitalelor. Spania aşteaptă şi o livrare de sute de mii de kituri de depistare rapidă a coronavirusului.

ADELINA PÂRVU, reprezentantă Asociația Românilor din Mostoles, Madrid: Avem foarte multe asistente care și-au oferit serviciile. Chiar zilele trecute au ieșit asistente plângând online, chiar vă putem trimite acest mesaj, în care se spunea că nu se poate asimila situația care este în momentul de față.

În susţinerea efortului sanitarilor, armata a fost mobilizată să dezinfecteze străzile, mai ales în jurul spitalelor, gărilor şi magazinelor.

Spania este al doilea cel mai mare focar de coronavirus din Europa, după Italia. Aproape 30 de mii de oameni sunt infectaţi. Pentru a reduce pe cât posibil amploarea crizei, guvernul Spaniei va prelungi cu cel puţin două săptămâni starea de urgenţă.