O româncă aflată de peste două decenii în Australia ne-a spus, despre incendii: "N-am văzut niciodată o asemenea catastrofă". Nimeni nu a văzut, pentru că focurile care au topit totul pe o suprafață cât jumătate din România sunt cele mai mari din istorie. Echipa Observator continuă călătoria pe continentul de foc, alături de românii, pompierii și voluntarii care înfruntă infernul.

Aproape nimic nu se mai vede prin perdeaua de fum. Suntem la zeci de metri deasupra pământului. În Canberra: Capitala australienilor și visul românilor care au lăsat totul în urmă, pentru bunăstarea de la capătul lumii. În urmă cu doar câțiva ani, orașul cu cel mai ridicat standard de viață. Astăzi, imaginea vie a celei mai mari catastrofe de foc din istorie.

Articolul continua dupa recomandari

În momentul de față, abia se zăresc câteva clădiri. Este o zi în care fumul de la incendiu a fost adus de la 30-40 de kilometri, din zona sudică de unde am venit și noi astăzi.

LUMINIȚA, româncă din Canberra: E trist să vezi toate alea pe care le-ai vizitat și ai stat acolo, să le vezi arse.

Luminița s-a mutat în urmă cu 26 de ani în Canberra. O jumătate de viață, a văzut cum Australia înflorește. De o jumătate de an, privește neputincioasă cum țara care a devenit acasă pentru zeci de mii de români este înghițită de flăcări.

LUMINIȚA, româncă din Canberra: Nu te gândești niciodată că trebuie să te refugiezi pe malul apei, ca să supraviețuiești. E șocant!

”Apă nu mai găsești în Canberra”

Focuri de vegetație au mai fost în Australia. Niciodată, însă, atât de devastatoare. Seceta extremă, temperaturile care se apropie de 50 de grade, cauzate de încălzirea globală, politicile guvernului - toate au intensificat și flăcările, și spaima.

LUMINIȚA, româncă din Canberra: Apă în sticle, dar normală, nu minerală, nu mai găsești nicăieri în Canberra. Toată a fost luată!

Samaritenii care salvează animale rănite

Din capitală, pornim spre unul din locurile unde oameni simpli au devenit salvatori. Suntem la o fermă aflată la câțiva kilometri de Canberra. Oamenii aceștia, imediat după incendiu, au adoptat mai multe animale. Animale rănite, au grijă de ele.

E un pui de numai șase luni de urs marsupial Wombat - specie protejată în toată Australia. Și-a pierdut mama în flăcări, însă în brațele salvatorilor a primit alinare.

”Labele i-au fost arse. Are arsuri chiar și pe plămân. Are nevoie de odihnă și de timp”, spune îngrijitorul.

De câteva zile este în custodia oamenilor, se va face bine în câteva săptămâni și cel mai probabil va fi eliberat în pădure. A fost găsit după incendiile puternice care au devastat zone de aici din Canberra.

El a fost norocos să supraviețuiască. Focul a ucis până acum un miliard de animale - un număr care a șocat și a îndurerat omenirea.

Oamenii au amenajat la fermă un fel de grădină zoologică, doar că se ocupă de îngrijirea animalelor care au fost rănite în toate aceste incendii. Zeci de iepuri, păsări și ursuleți Wombat se recuperează aici. Sunt printre puținii care au ieșit vii din pădurile carbonizate.

Pompierii, eroii Australiei

O liniște de mormânt a cuprins Australia. Unde până mai ieri era un paradis natural, nu se simte acum nicio urmă de viață. Au rămas doar flăcările - și cei care luptă cu ele.

Însoțim o echipă a pompierilor australieni, noi ne aflăm undeva pe coasta de sud, una dintre cele mai afectate zone de aici, din Australia. Pompieri care au intervenit în urmă cu foarte puțin timp pentru a stinge un incendiu care a mai fost stins în urmă cu două-trei săptămâni.

MARK, pompier australian: Pentru că e un copac mare care încă arde, trebuie să ne asigurăm că îl stingem, ca să nu se împrăștie scântei și să izbucnească alte incendii cu care să ne luptăm mai târziu.

De cinci zile, Mark și echipa lui muncesc necontenit să oprească dezastrul, focar cu focar. Ei au venit din Tasmania. Noi - de la peste 15 mii de kilometri distanță. Salvatori, voluntari și jurnaliști din toate colțurile lumii s-au unit pe continentul de foc - pentru că lupta Australiei e lupta întregii planete.

 

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlayhttps://antenaplay.ro/observator-exclusiv.

 

Acest reportaj a fost realizat în Australia de trimișii noștri speciali Laurențiu Rădulescu și Cosmin Herea și editat în redacția Observator din București de Anastasia Miron.